Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin kurulması
The establishment of the contract of construction in return for land share
  1. Tez No: 616704
  2. Yazar: TANER TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMREHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arsa Sahibi, Müteahhit, Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Land Owner, Contractor, The Contract Of Construction In Return For Land Share
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde arsa sahipleri, bir bedel karşılığında inşaat yaptırmayı ekonomik açıdan çok makul bulmadıklarından, müteahhitlere, bedel yerine, inşaattan arsa payı ve bağımsız bölüm vererek bu inşaatın yapılmasını, daha çok tercih etmektedirler. Bahsettiğimiz yöntemde yapılacak sözleşme de, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Bu sözleşme ile arsa sahipleri, inşaat maliyetinden kurtularak, uzmanlık gerektiren inşaat işlerini müteahhitlere yaptırıp konut veya işyeri ihtiyacını karşılarken; müteahhitler de, arsa maliyetinden kurtulup inşaat sonucu kendilerine düşen bağımsız bölümleri satarak ticari kazanç elde edeceklerdir. Uygulamada da çok fazla karşılaştığımız arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin kurulması ve temel özellikleri, bu çalışmamızın konusunu oluşturmuş olup bu çalışmada, arsa sahipleri ve müteahhitlerin dikkat etmesi gereken hususlara yer verilmiştir. Öncelikle, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin tanımı, tarafları, hukuki niteliği ve benzer sözleşmelerden farkı üzerinde bir inceleme yapılmış olup devamında sözleşmenin kurulması ve geçerliliğine ilişkin genel esaslar, sözleşmenin şekli, arsa sahiplerinin tapuları devredeceği zamana göre değişen sözleşmenin uygulamadaki farklı görünüm biçimleri ayrıntılı olarak izah edilmiştir. Son bölümde ise, sözleşmenin tarafları olan arsa sahibi ve müteahhidin yükümlülükleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, landowners do not find it economically reasonable to have constructors build constructions for cash consideration, so the landowners rather prefer to get the constructions built in exchange for consideration of a land share or an independent section of construction. The contracts to be drafted in this method are called“the contract of construction in return for land share”. Thanks to this agreement, by getting the constructors to do the constructions works which require certain expertise, the landowners satisfies their needs for housing or workplace, eliminating the cost of construction; by selling the independent sections obtained as a result of the constructions, the constructors generate income, eliminating the cost of land. In this study in which the establishment and main features of the contract of construction in return for land share -which we encounter a lot in practice- have been the subjects of, the issues which should be taken into consideration by the landowners and the contractors are included. Firstly, an analysis regarding the definition, parties, the legal natüre and the difference from similar contracts of the contract of construction in return for land share has been carried out, and then, the following subjects have been explained in detail: general principles relating to the establishment and legal validity of the contract, form of the contract, the different appearances of the contract in practice which vary based on the dates that the landowners transfer the land titles. In the last section, the obligations of the landowners and the contractors who are the parties of the contract are examined.