Mesleki müzik eğitimi alan öğrencilerin bireysel çalgı dersine ilişkin tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the attitudes of the students who received professional music education towards individual instrument course in terms of various variables
- Tez No: 616726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Mesleki müzik eğitimi, bireysel çalgı, tutum, Professional music education, individual instrument, attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi ve Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı bölümünde okumakta olan öğrencilerin“Bireysel Çalgı Dersleri”ne ilişkin tutumlarını belirlemektir. Bu bağlamda, öğrencilerin bireysel çalgı dersine yönelik tutumlarının çeşitli demografik özellikleri ve ders ile ilgili görüşleri incelenmiştir. Bu araştırma, öğrencilerin bireysel çalgı dersine yönelik tutumlarının tespit edilmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırma, nitel destekli olup, nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama (survey) modelinde tasarlanmıştır. Çalışma grubunu oluşturan 164 öğrencinin, bireysel çalgı dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi amacıyla, tutum ölçeği ile öğrencilerin demografik özelliklerini belirleyen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen literatür çalışmasında, konu ile ilgili kaynaklar taranarak, bu konuda yapılan araştırmalar incelenmiştir. Ölçek ve Kişisel Bilgi Formu yoluyla elde edilen veriler analiz edilmiş, tablolar halinde düzenlenerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin bireysel çalgı derslerine karşı tutumlarının genelde olumlu yönde olduğu ve genel tutum ortalamalarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda demografik değişkenler göz önüne alındığında; uygun ortam, yaş ve baba eğitim değişkeninde anlamlı bir fark olmadığı fakat cinsiyet, fakülte, anne eğitim durumu ve çalgı değişkenlerinde ise anlamlı bir fark olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçları çerçevesinde konu ile ilgili görüşler ve yapılacak yeni çalışmalar için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to determine the attitudes of the students studying at the Faculty of Fine Arts, Kazım Karabekir Education Faculty in Erzurum Atatürk University, and Turkish Music State Conservatory, towards Individual Instrument Courses. In this context, various demographic characteristics of students' attitudes towards individual instrument course and their views about the lesson were examined. This research is important in terms of determining students' attitudes towards individual instrument course. The research is qualitative and is designed in the relational survey model, which is one of the descriptive research methods based on quantitative data. In order to determine the attitudes of 164 students who compose the study group towards the individual instrument course, a personal information form that determines the demographic characteristics of the students by an attitude scale was used. In the literature study that was carried out within the scope of the research, the resources related to the subject were scanned and the researches on this subject were examined. The data obtained through the Scale and Personal Information Form were analyzed, and arranged and interpreted in tables. As a result of the research, it was determined that students' attitudes towards individual instrument courses were generally positive and their average attitude level was medium. In addition, considering the demographic variables; it was concluded that there was no significant difference in the appropriate environment, age and education of father variable, but there was a significant difference in the variables of gender, faculty, education of mother and instrument. Within the framework of the research results, opinions on the subject and suggestions for new studies are presented.