Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde karakter eğitimi yaklaşımı ile değerlerin eğitimi
Teaching values with character education approach in religious culture and moral knowledge lessons
  1. Tez No: 616729
  2. Yazar: AYŞEGÜL BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: değerler eğitimi, karakter, ahlak, karakter eğitimi, dürüstlük ve sorumluluk, values education, character, morals, character education, honesty, and responsibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, 6. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde karakter eğitimi yaklaşımı ile dürüstlük ve sorumluluk değerlerinin eğitimi için hazırlanan etkinliklerin öğrenciler üzerindeki etkililiğinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 öğretim yılında Adıyaman ili Besni ilçesinde bir devlet ortaokulunda 6. sınıf düzeyinde öğrenim gören 19'u deney ve 19'u da kontrol grubunda olmak üzere toplam 38 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında hazırlanan karakter eğitimi programı 12 hafta boyunca deney grubuna uygulanırken kontrol grubuna uygulanmamıştır. Araştırmada Duygu Sarmusak tarafından geliştirilen dürüstlük eğilimi ölçeği ve Alper Yontar tarafından geliştirilen sorumluluk ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan çalışma öncesinde ve sonrasında araştırmacı tarafından gruplara ön test-son test uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubuna ait ön test-son test ortalamalarının karşılaştırılabilmesi için Mann Whitney U Testi, grupların tekrarlı ölçümlerinin karşılaştırılabilmesi için de Wilcoxon Testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda deney grubundaki öğrencilerin belirlenen dürüst olma ve sorumluluk sahibi olma değerlerine ilişkin puanlarının kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiş, bu şekilde karakter eğitimi yönteminin etkililiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was prepared with the aim of examining the strategies of character education in 6th grade religious culture and moral knowledge lessons and the effectiveness of activities on students which are prepared for the education of honesty, and responsibility values. Experimental design with pre test-post test control group which is one of the quantitative research methods was used in research. The working group of the research is consisted of total 38 students, 19 experimental and 19 control group students who are studied in a public secondary school 6th grade level in Besni district of Adıyaman province, in 2018-2019 school year. Character education programme which was prepared within the scope of the research was implemented to experimental group during 12 weeks but wasn't implemented to control group. Honesty tendency scale which is developed by Duygu Sarmusak and responsibility scale which is developed by Alper Yontar was used. Before and after applied study pre test-post test was implemented to the groups by researcher. Mann Whitney U test was implemented to compare the averages of pre test-post test which is belong to experimental and control groups, and Wilcoxon test was implemented to compare repetitive measurement of groups. As a result of the analyses, the students in experimental group's points related to being honest, and responsible were determined significantly higher when compared to the students in control group, Thus the effectiveness of character education method was revealed.