Nâsır-ı Hüsrev, İbn Cübeyr ve İbn Battûta'nın seyahatnâmelerinde haremeyn
Haremeyn in the travelogues of Nasir Khusraw, Ibn Jubayr and Ibn Battuta
  1. Tez No: 947523
  2. Yazar: MUHAMMED ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NECATİ BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Seyahatnâme, Hac Seyahati, Haremeyn, Nâsır-ı Hüsrev, İbn Cübeyr, İbn Battûta, History of Islam, Travelogue, Pilgrimage Journey, Ḥaramayn, Nāṣir-i Khusraw, Ibn Jubayr, Ibn Baṭṭūṭa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Farklı zaman dilimlerinde Haremeyn'e yolculuklar yapmış üç önemli seyyah olan Nâsır-ı Hüsrev, İbn Cübeyr ve İbn Battûta kutsal topraklarda yaşadıkları tecrübeleri canlı tasvirlerle kaleme almışlardır. Seyyahlar, mekân betimlemelerinin yanı sıra yaşadıkları dönemin fizikî, dinî, sosyal ve siyasi yapılarını da eserlerine yansıtmışlardır. Bu çerçevede söz konusu üç seyyahın Haremeyn'e dair aktardıkları bilgiler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde her bir seyyahın hayatına ve seyahatnâmesinin genel özelliklerine dair bilgiler verilmiştir. Devamında ise Haremeyn'nin genel tasvirleri, şehirlerin fizikî ve kutsal yapıları, dinî törenleri, sosyal ve siyasi yapısı gibi konular ele alınmıştır. Bununla beraber seyyahların gözlemlerinde öne çıkan temalar belirlenmiş ve anlattıklarının hangi yönlerden örtüştüğü veya ayrıştığı ortaya konulmuştur. Nâsır-ı Hüsrev'in anlatımları daha çok mimarî unsurlar üzerinde yoğunlaşmakta ve genellikle kısa betimlemelerden oluşmaktadır. İbn Cübeyr'in gözlemleri ise hac ibadetinin icrası, dinî-siyasi yapılar ve Eyyûbî yönetiminin etkileri bağlamında dikkat çekici ayrıntılar sunmaktadır. İbn Battûta ise hem bireysel izlenimlerini hem de halkın gündelik yaşamına dair canlı ve detaylı anlatımlarıyla öne çıkmaktadır. Karşılaştırmalı analiz sonucunda, her üç seyyahın Haremeyn tasvirlerinde tarihî bağlamın, siyasî atmosferin ve kişisel gözlem yetisinin belirleyici bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Örneğin üç seyyahın Mescid-i Harâm, Kâbe, Makâm-ı İbrâhîm, Hacerülesved ve Zemzem Kuyusu gibi önemli yapılarla ilgili aktardığı bilgiler ve ölçülerin birbirinden farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Tezde bu farklılıklar üzerinden Haremeyn'deki değişimler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca anlatımlar, günümüz ölçü birimleriyle karşılaştırılarak daha anlaşılır hâle getirilmiş; böylece metinlerin tarihî ve güncel gerçekliklerle örtüşme düzeyi de ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study offers a comparative analysis of the Ḥaramayn narratives of three prominent Muslim travelers: Nāṣir-i Khusraw, Ibn Jubayr, and Ibn Baṭṭūṭa. These travelers, who visited the holy cities in different historical periods, recorded their experiences through vivid descriptions. Their accounts go beyond spatial depictions and reflect the physical, religious, social, and political structures of their respective eras. The first part of the study introduces each traveler's life and the general features of their travelogues. The following sections explore the overall portrayal of the Ḥaramayn, focusing on sacred architecture, religious practices, and the socio-political atmosphere. Thematically significant elements in their observations have been identified, and the points where their narratives converge or diverge have been examined. Nāṣir-i Khusraw's narrative centers on architectural elements and consists of concise descriptions. Ibn Jubayr emphasizes pilgrimage rituals, religious-political structures, and the influence of Ayyūbid rule. Ibn Baṭṭūṭa provides lively and detailed insights into both his personal impressions and the everyday life of local people. The analysis reveals that historical context, political conditions, and personal observation styles shape their representations of the Ḥaramayn. Differences are noted particularly in their descriptions and measurements of key structures such as the Masjid al-Ḥarām, the Kaʿba, Maqām Ibrāhīm, the Black Stone, and the Zamzam Well. These variations are used to trace historical changes in the Ḥaramayn. Additionally, the reported measurements have been converted into modern units to enhance clarity and to assess the consistency between historical narratives and present-day realities.