Sürdürülebilir kentsel ulaşımda bisiklet kullanımı: Manisa örneği
Cycling in sustainable urban transport: Manisa case
- Tez No: 616739
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF GÜNDÜZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Bisiklet Ulaşımı, Manisa, Sürdürülebilir Ulaşım, Sürdürülebilir Ulaşım Bileşenleri, Bicycle Road, Manisa, Sustainable Transportation, Sustainable Transport Components
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 193
Özet
Gün geçtikçe artan nüfusla birlikte çoğalan motorlu ulaşım araçları beraberinde ulaşım sorunları ile birlikte çevresel, sağlık, yaşam kalitesinin düşmesi ve ekonomik problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu sorunlara çözüm arayışında ulaşımda sürdürülebilirlik kavramının gerekliliği vurgulanmıştır. Sürdürülebilir ulaşım kapsamında çevresel, ekonomik ve sosyal olarak birçok faydayı bünyesinde barındıran bisiklet kullanımı ön plana çıkmaktadır. Çoğu ülkede bir ulaşım aracı olarak görülen bisiklet kullanımı Türkiye'de gerektiği ilgiyi görememiş, günlük yaşantımızda yaptığımız yolculuklarda ulaşım aracı olarak yerini alamamıştır. Bu tez çalışmasında“Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım”ın çevresel, ekonomik ve sosyal bileşenleri temel alınarak, uzun yıllardır hayatımızda olan bisikletin Türkiye'de günlük ulaşım sistemlerinin bir parçası olarak yerini almamasının nedenleri incelenmiştir. Yapılan saha ve analiz çalışmaları sonucu kent özelinde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılması için çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing population, the increasing number of motor vehicles has brought along transportation problems with environmental, health, decline in quality of life and economic problems. In the search for solutions to these problems, the necessity of sustainability in transportation is emphasized. Within the scope of sustainable transportation, the use of bicycles, which include many environmental, economic and social benefits, comes to the foreground. The use of bicycles, which is seen as a means of transportation in most countries, has not received the attention required in our country and has not taken its place as a means of transportation in our daily lives. In this thesis, based on the environmental, economic and social components of“Sustainable Urban Transportation”, the reasons why cycling, which has been in our lives for many years, does not take place as a part of daily transportation systems in our country were examined. As a result of the field work and analyzes, solution suggestions were developed for using the bicycle as a means of transportation in the city.