Cumhuriyet'in ilanından üçüncü planlı döneme kadar Türk tarım politikalarının Tokat ili örneğinde değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish agricultural policies from the proclamation of the Republic to the third planned period in the case of Tokat province
- Tez No: 616760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Tokat, Cumhuriyet Halk Partisi, Planlı Dönem, Agriculture, Tokat, Republican People's Party, Planned Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Cumhuriyet'in ilanından planlı dönemin başlangıcına kadar ki süreçte yani tek parti diye adlandırdığımız Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrat Parti (DP) iktidarlığı dönemi birinci bölüm ve planlı dönemin başlangıcından üçüncü planlı döneme kadar ki süreç olarak adlandırdığımız ikinci bölüm olarak ele alınmıştır. Bu dönemlerde uygulanan tarım politikaları incelenmiş üçüncü bölüme yani“Tokat”ilinin değerlendirilmesinde dayanak olmuşlardır. Cumhuriyet'in ilanından beri süregelen tarım politikalarına ait il bazlı çalışmalara bakıldığında Tokat ilinin çalışılmasında ki eksiklikler göze çarpmaktadır. Orta Karadeniz Bölgesi'nin geçit kısmında verimli vadiler üzerine yerleşen ve önemli su kaynaklarını bünyesinde bulunduran Tokat, bulunduğu konumdan dolayı önemli bir tarım merkezidir. Bu amaçla Tokat ili temel alınarak bu çalışma ele alınmıştır. Bu araştırmada kullanılacak materyallerin başında Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Türkiye İstatistik Kurumu verileri, TBMM arşivi ve yerel gazeteler gelmektedir. Cumhuriyet'in ilanından üçüncü plana kadar süregelen tarım politikaları Tokat ili örneğinde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Planned period of the proclamation of the Republic to the beginning of the process we call the only party, the Republican People's Party (CHP) and Democratic Party (DP) period planned period planned at the beginning of the first chapter of iktidarlig and that until the third period, which we call process are discussed in the second chapter. The agricultural policies applied in these periods were examined in the third section, namely“Tokat”, which was the basis for the evaluation of the province. When we look at the provincial-based studies of agricultural policies that have been going on since the proclamation of the Republic, the deficiencies in the study of Tokat province are evident. Tokat, which is located on fertile valleys in the gorge of the central Black Sea region and contains important Water Resources, is an important agricultural center due to its location. For this purpose, this study was taken on the basis of Tokat province. Among the materials to be used in this research are Prime Ministry Republic Archive, Turkish Statistical Institute data, TBMM archive and local newspapers. Agricultural policies from the proclamation of the Republic to the third plan will be evaluated in the case of Tokat province.