Sistemik öneme sahip finansal kuruluşlar ve Türkiye'deki bankaların sistemik öneminin belirlenmesine ilişkin uygulamalar
Systemically importat financial institutions and practices related to the determination of systemic importance of banks in Turkey
- Tez No: 616759
- Danışmanlar: PROF. DR. GANİTE KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sistemik Risk, Sistemik Öneme Sahip Finansal Kurumlar, Systemic Risk, Systemically Important Financial Institutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küresel finansal kriz sonrasında sistemik riskin genel ekonomi üzerindeki etkisinin önemi ortaya çıkmıştır. Kriz sonucunda yaşanan ve domino etkisi yaratan olumsuz faktörler sonrasında Sistemik Öneme Sahip Finansal Kuruluşların (SIFI) önemi gündeme gelmiştir. Başta Amerika olmak üzere tüm Dünya'yı etkisine alan krizin sonucunda sistemik riskin saptanması, analizi ve etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar önem kazanmıştır. Türkiye'de küresel çapta bir SIFI bulunmamakla birlikte yurtiçinde olumsuz bir etki yaşanması halinde finansal sektörü ve akabinde ekonominin tamamını olumsuz yönde etkileyebilecek bankalar bulunmaktadır. Tüm bu belirtilenler ışığında çalışmanın amacı sistemik risk kavramından bahsederek, SIFI' ların belirlenmesi, çözümlenmesi ve düzenlenme uygulamalarını ele almak; Türkiye'de sistemik öneme sahip bankaların gösterge bazlı yaklaşım ile belirlenmesi ve SIFI' ların düzenlenmesi için kurulmuş olan Finansal İstikrar Komitesi, Sistemik Risk Değerlendirme Grubu ve Finansal Sektör Komisyonunun yapmış olduğu düzenlemelerin sektördeki sistemik risk taşıyan finansal kuruluşlar tarafından etkinliği incelemektir.
Özet (Çeviri)
The importance of the impact of systemic risk on the general economy has emerged after the global financial crisis. The importance of Systemically Important Financial Institutions (SIFIs) has emerged after the crisis as a result of the negative factors that cause domino effect. As a result of the crisis that has affected the whole of the world, especially America, the studies to determine the systemic risk and to reduce its effects and affects have gained importance. Although there is no global SIFI in Turkey; there are banks that can affect the financial sector and subsequently the economy in a negative way If there is a negative impact on the domestic market. In the light of all this, the aim of the study is to discuss the concept of systemic risk and to identify, analyze and regulate SIFIs; to determine the systemically important banks in Turkey with index-based approach of banks and Financial Stability Committee was established for the regulation of SIFIs in Turkey, Systemic Risk Evaluation Group and the Financial Sector Commission of the arrangements it has made with systemic risk in the sector is to investigate the activities by financial institutions.