İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kredilendirilmesi - Uygulama örneği
  1. Tez No: 616782
  2. Yazar: MUSTAFA VOLKAN GÜRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL BABUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Kredilendirme, Yap-sat, Taahhüt, Construction, Financing, Build-sell, Contracting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnşaat sektörü son yıllarda Türkiye'nin öncü sektörü konumundadır. Bu minvalde, Ülkemizde kalıcı büyümenin ve istihdamın sağlanabilmesi için ilgili sektörde sürekli bir gelişim ihtiyacı mevcuttur. Diğer taraftan, sektörel olarak inşaat firmaları ağırlıklı olarak dış finansman ile büyüme ihtiyacı içerisindedirler. Bahse konu dış finansmanın birincil kaynağını ise banka kredileri oluşturmaktadır. Çalışmamızda, inşaat sektörünün yap-sat ve taahhüt alt kolları özelinde dinamiklerine değinilmiş, sektörde faaliyet gösteren işletmelere hangi tür kredilerin, hangi teminat yapılarıyla tahsis edilebileceği üzerinde durulmuştur. Ayrıca, inşaat sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren 3 ayrı firma seçilerek bu firmalara tahsis edilen krediler irdelenmiş, inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kredilendirme esasları uygulama örnekleri üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the construction sector has been the leading sector of Turkey. In this respect, in order to ensure permanent growth and employment in Turkey, there is a need for continuous development in the construction sector. On the other hand, construction firms in the sector are in need of growth mainly through external financing. The primary source of this external financing is bank loans. In this study, the dynamics of the construction sector in terms of build-sell and contracting companies have been looked at and the types of loans that can be allocated to the enterprises operating in the sector have been emphasized. In addition, 3 different companies operating in different areas of the construction sector were selected and the loans to these firms were examined, this way the financing principles of the enterprises operating in the construction sector were tried to be explained through these case studies.