Kayseri bölgesinde seçilmiş sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin finansmanında katılım bankacılığının rolü: Gıda, inşaat ve tekstil sektörleri örneği
The role of participation banking in finance of businesses operating in selected sectors in the Kayseri̇ region: The case of the food,construction and textile sectors
  1. Tez No: 681134
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Krediler, Gıda, İnşaat, Tekstil Sektörleri, Participation Banking, Loans, Food, Construction, Textile Sectors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Beslenme, barınma ve giyinme insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için karşılamaları gereken en temel ihtiyaçlarıdır. Bu sebeple, gıda, inşaat ve tekstil sektörleri bir ülke ekonomisinin en stratejik üç sektöründen birisidir. Dolayısıyla, bu sektörlerin doğru bir şekilde örgütlenmesi, desteklenmesi ve büyütülmesi ekonomiler açısından büyük önem taşımaktadır. Sektörler hakkında yapılan araştırmalarda, gelişimlerinin önündeki en önemli problemin finansman sorunu olduğu görülmüştür. Çalışmamızda gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinin finansman sorunlarının çözümünde kâr/zarar ortaklığına dayalı bir model olan katılım bankacılığının ne derece etkili olduğu sorusuna cevap aranarak gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinin finansmanında katılım bankalarının rolünün belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Kayseri'de gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler oluşturmaktadır. Araştırmada bahse konu işletmelerin finansmanında katılım bankalarının rolü, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerine kullandırılan kredilerin miktarı ile toplam krediler içindeki payı bakımından belirlenmiştir. Kredilere ilişkin veriler 2007 Aralık ile 2019 Aralık arasında yıllık olarak, BDDK'nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) FinTürk verilerinden yararlanılarak hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında, Kayseri ilinde gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinin finansmanında katılım bankalarının rolünün incelenmesi neticesinde, katılım bankalarının ilimizde gıda, tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere finansal kaynak kullandırma eğilimi arasında farklılık olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, katılım bankalarının tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik kredi kullandırma eğiliminin mevduat bankalarına kıyasla daha yüksek buna karşın gıda işletmelerine kredi kullandırma eğiliminin daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nutrition, clothing and shelter are the most basic needs that people need to meet in order to continue their lives. For his reason, the food, textile and construction sectors are one of the three most strategic sectors of country's economy. Therefore, the correct organization, support and growth of these sectors is of great importance for economies. In the researches on sectors, it has been seen that the most important problem in front of their development is the problem of financing. How effective is participation banking, which is a model based on profit/loss sharing, in solving the financing problems of the food, textile and construction sectors? In our study, it is aimed to determine the role of participation banks in the financing of food, textile and construction sectors by seeking the answer to this question. The universe of the research consists of the businesses operating in the food, textile and construction sectors in Kayseri. In the research, the role of participation banks in the financing of the enterprises in question was determined in terms of the amount of loans extended to the food, textile and constructio0n sectors and their share in total loans. Date on loans are calculated annually between December 2007 and december 2019, using the FinTurk data of the BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency). Within the scope of the study, as a result of examining the role of participation banks in the financing of food, textile and construction sectors in the province of Kayseri, it has beed determined that there is a difference between the tendency of participation banks to use financial resources to businesses operating in the food, textile and construction sectors in our province. In the study, it was concluded that the tendency of participation banks to provide loans to businesses operating in the textile and construction sector is higher than deposit banks, whereas the tendency to extend loans to food businesses is lower.