Hafif persistan ve orta persistan astımlı çocuklarda montelukast ilezafirlukastın etkinliğinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 616825
  2. Yazar: BURCU VOLKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE GÜLNUR TOKUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: asthma, montelukast, zafirlukast
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Astım çocukluk çağında en sık rastlanan kronik hastalıktır. Semptomlar ve hava akımı kısıtlılığı, sıklıkla tedaviyle veya kendiliğinden düzelerek haftalarca veya aylarca olmayabilir. Lökotrien antagonistleri uzun zamandır astım tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Astım tanısı alan çocuklarda lökotrien reseptör antagonistlerinden zafirlukast ve montelukast tedavi etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 6-14 yaş grubunda kısmi kontrollü astım tanısı alan 61 hasta dâhil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba 5 mg montelukast gece yatmadan, ikinci gruba 10 mg zafirlukast 2 doza bölünerek verildi. Hastalar 6 ay süreyle takip edilerek aylık vizitlerde gece semptomları, gündüz semptomları, astım atağı geçirip geçirmemesi, kısa etkili beta 2 agonist kullanım ihtiyacı, inhale steroid kullanımı sorgulandı; üç aylık sürelerle solunum fonksiyon testleri yapıldı. Bulgular: Tedavi sonrasında, tedavi öncesine göre her iki grupta: kısa etkili beta 2 agonist kullanım ihtiyacının, gece ve gündüz semptom sıklığının ve geçirilen atak sayısının azaldığı, FEV1 ortalamasının arttığı, inhale steroid tedavi kullanım oranının azaldığı saptandı. Ancak, iki grup arasında istatistiki fark saptanmadı. Sonuç: Astım tedavisinde monteluksat ve zafirlukastın kolay kullanılabilir ve güvenilir olduğu ve etkilerinin de birbirinden farklı olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
A Comparison of the Effectiveness of Montelukast and Zafirlukast Theraphy in Children with Asthma Objection: Asthma is one of the most common respiratory disorders in clinical practice, affecting up to 13% of people worldwide. Leukotriene antagonists have long been used in the treatment of asthma. This study was conducted to compare the effectiveness of the montelukast and zafirlukast treatment in children diagnosed with asthma. Methods: Sixty - one patients diagnosed with asthma in the age group o f 6-14 years were included in the study. Patients were consecutively divided into 2 groups, and the first group was given 5 mg of montelukast before sleep and the second group received 10 mg/day of zafirlukast in two doses. The patients were followed up monthly for 6 months. Short acting beta agonist and inhaled corticosteroid use, daytime symptoms, night awakenings, admission to the emergency department and FEV1 value were compared before and after the treatment and between two groups.. Results: Significant improvement was observed in both groups during post-treatment period when compared to the pre-treatment period in terms of the short acting beta agonist and inhaled corticosteroid use, daytime symptoms, night awakenings, mean FEV I. However, no statistical difference was determined between two groups. Conclusion: It was found that monteluksat and zafirlukast were effective in asthma treatment and there was no difference between their effects.