İskemik inme geçiren hastalarda kronik bakım modeli'ne temellendirilmiş eğitimin ve telefonla izlemin öz yönetime, yaşam kalitesine ve hasta memnuniyetine etkisi
The effect of training and telephone follow-up based on the chronic care model on self-management, quality of life and patient satisfaction in patients with ischemic stroke
  1. Tez No: 616847
  2. Yazar: SİMGE KALAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİCRAN BEKTAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nöroloji, Nursing, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, iskemik inme, Kronik Bakım Modeli, özyönetim, yaşam kalitesi, Patient satisfaction, ischemic stroke, Chronic Care Model, self-management, quality of life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı iskemik inme geçiren hastalarda Kronik Bakım Modeli'ne temellendirilmiş eğitimin ve telefonla izlemin özyönetime, yaşam kalitesine ve hasta memnuniyetine etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde iskemik inme tanısı ile tedavi edilen, örnekleme dahil edilme kriterlerine uyan 34 girişim, 34 kontrol grubu olmak üzere toplam 68 hasta ile Eylül 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler Kronik Bakım Modeli'ne temellendirilmiş Kişisel Bilgi Formu, özyönetimi değerlendirmek için İnme Öz Etkililik Ölçeği ve İnme Özyönetim Değerlendirme Formu, İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Girişim grubundaki hastalara StrokeCARE girişim protokolü kapsamında taburculuk öncesi birebir eğitim verilmiş, sonrasında eğitim kitapçığı ile hastalar desteklenmiş, telefonla izlem ve hatırlatıcı SMS uygulamaları yapılmıştır. Ön test verileri hastanede yatarken, son test verileri taburculuğun 3. ayında poliklinikte toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SAS 9.4 paket programında yapılmıştır. Bulgular: Girişim grubundaki hastaların öz etkililik ve yaşam kalitesi puan ortalamalarının, kontrol grubundaki hastalara göre daha yüksek olduğu, ancak aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamsız olduğu (p>0.05); kronik hastalık bakımı memnuniyet düzeyleri puan ortalamalarının kontrol grubundan daha yüksek ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Araştırmada StrokeCARE girişim protokolünün uygulanabilir olduğu, iskemik inme geçiren hastaların özyönetim ve yaşam kalitesini iyileştirdiği ve memnuniyet düzeylerini artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of education and telephone follow-up based on the Chronic Care Model on self-management, quality of life and patient satisfaction in patients with ischemic stroke. Method: The study is a randomized controlled experimental study. This study was conducted between September 2018 and September 2019 with a total of 68 patients, 34 intervention and 34 control groups who were treated with the diagnosis of ischemic stroke in the Neurology Clinic of Akdeniz University Hospital. Personal Information Form based on the Chronic Care Model, Stroke Self Efficacy Scale and Stroke Self-Management Assessment Form to assess the self management, Stroke-Specific Quality of Life Scale and Patient Assessment of Chronic Illness Care were used to collect data. Within the scope of the StrokeCARE intervention protocol, the patients in the intervention group were given one-to-one training before discharge, then the patients were supported with the training booklet, telephone monitoring and reminder SMS applications were made. The pre-test data were collected in the hospital while the patients were hospitalized, and the post-test data were collected at the 3rd month of discharge. Statistical analysis of the data was performed in SAS 9.4 package program. Results: It was determined that the mean scores of the self efficacy and the quality of life were higher in the intervention group compared to the control group, but this difference was not statistically significant (p>0.05), and the chronic disease care satisfaction scores were statistically significantly higher (p0.05). Conclusion: In the study, it was found that the StrokeCARE intervention protocol was applicable, and this protocol improved the self-management and quality of life and increased satisfaction levels of patients with ischemic stroke.