Vergilendirme üzerine üç deneme
Three essays on taxation
- Tez No: 616848
- Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Adaleti, Vergi UzlaĢması, Vergi Rekabeti, Justice of Taxation, Tax Compromise, Tax Competition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Vergilerin temel misyonu kamunun finansmanıdır. Fakat günümüzde bu temel misyon geçerliliğini korumakla birlikte, vergilerde fonksiyonel çeşitlenme söz konusudur. Vergiler, klasik işlevini sürdürmekle birlikte, sosyal, ekonomik ve hatta kültürel işlevleri olan çok fonksiyonlu bir yapıya dönüşmüştür. Vergiler günümüzde, kamunun finansmanı, gelirin yeniden dağılımı, dış ticaret dengesinin sağlanması, fiyat istikrarı ve küresel sermayeyi teşvik gibi birçok fonksiyonu bulunan önemli bir değişken haline gelmiştir. Dolayısıyla bu çalışma ile söz konusu değişkenin dağıtım adaleti ve rekabetçi uygulamalardaki rolü irdelenecektir. Vergi politikaları küreselleşme ve yabancı sermaye stokundaki artışla birlikte daha da rekabetçi olmaya başlamıştır. Cari açığı, borçlanma gibi maliyetli bir yöntem yerine, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile kapatmak rasyonel bir tercihtir. Bu rasyonalitenin bir sonucu olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımları cari açık sorunu olan ülkeler için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Fakat bununla birlikte rekabetçi vergi politikalarının pozitif etkileri kadar offshore hesaplar ve ikili vergi sistemleri gibi gelir dağılımı eşitsizliklerini arttırıcı negatif etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca vergi politikaları etkileşime ve müzakere edilebilir hale gelmiştir. Dolayısıyla, vergisel işlemlerin çoğu oyun teorik metodolojisi ile irdelenmeye uygun hale gelmiştir. Vergi uzlaşması da oyun teorik metodolojisine uygun vergisel işlemlerden biridir. Çünkü bu işlemdeki temel unsur etkileşimdir. Rekabetçi ve müzakere temelli maliye politikalarının rasyonel hale geldiği günümüzde, kurumlar vergisindeki dibe doğru yarış stratejisinin irasyonel bir strateji haline geldiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The basic mission of taxation is the financing of public. But today, along with maintaining its basic mission valid, there is a functional diversification at the taxation. while maintaining its classic function, taxes have evolved into a multifunctional structure with social, economic and even cultural functions. Taxes have become an important variable with many functions such as public finance, redistribution of income, foreign trade balance, price stability and promotion of global capital. Therefore, this study will examine the role of this variable in distribution justice and competitive practices. Tax policy has became more competitive with globalization and increase of global capital stocks. It has become rational strategy to close the current account deficit with foreign investments rather than a costly method of borrowing, Therefore, foreign direct capital flows have become an opportunity for the countries that have current account deficit. Howewer, competitive tax policies have negative effects as well as positive effects, such as increasing inequalities in income distribution by offshore accounts and binary income tax system. Moreover, tax policies have become interactive and negotiable. So the most of tax treatments have become available to be examined with the methodology of game theory. Tax compromise is the one of the tax treatments that avaliable to the methodology of game theory. Because, interaction is the main factor in this treatments. Nowadays, competitive and negotiation-based fiscal policies become rationaI and it is possible to say that race to the bottom strategy for corporate tax rates has become an irrational strategy.