CYP2D6 gen polimorfizminin endometrium kanseri ile ilişkisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 616856
  2. Yazar: ELİF KÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, CYP2D6, CYP24A1, polimorfizm, Sitokrom P450, Vitamin D, Endometrial Cancer, CYP2D6, CYP24A1, polymorphism, cytochrome p450, vitamin D The study was supported by Yeditepe University
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Endometrium kanseri , gelişmiş ülkelerde, kadın genital sisteminin en sık rastlanan malign tümör olup kadınlar arasında en sık görülen 7. Kanser türüdür. Hastalığın erken teşhis edilebilmesi, tedavisindeki gelişmeler ve tedavi yöntemlerinin giderek değişmesi ile birlikte 5 yıllık sağ kalım oranının günden güne arttığı tespit edilmiştir. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere , ilaçların büyük bir çoğunluğu Sitokrom P450 enzim ailesi tarafından metabolize edilmektedir. Genetik faktörler, ilaç yanıtının bireyler arası değişkenliğine sebep olan faktörlerin başında gelmektedir. Bireyler arasında görülen birçok ilacın etkinliği ve toksisitesindeki farklılıklar ilaç metabolize eden enzimlerde gözlenen genetik polimorfizmlerle ilgilidir. Bu çalışmada ilaç metabolizmasının büyük bir kısmından sorumlu olan CYP2D6 enzimini kodlayan gen ve Vitamin D'nin aktivitesinin ayarlanmasında görev alan CYP24A1 enzimini kodlayan gen üzerindeki polimorfizimlerin belirlenmesi sonucu endometrium kanser oluşumundaki olası etkilerinin araştırılması ve aralarındaki ilişkinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 50 endometrium kanserli hasta ve 52 sağlıklı kontrol örneğinden elde edilen DNA'lar Hakiki Zamanlı PCR ile CYP2D6 (rs3892097) ve CYP24A1 (rs2248137) genlerinde polimorfizimlerine bakılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; CYP2D6 ve CYP24A1 genleri için hasta ve kontrol grupları arasında anlamı bir fark bulunamamıştır. Ancak, CYP2D6 geninde GA genotipi ve CYP24A1 geninde GC genotipi taşıyan hastalarda diğer hastalara göre belirteç düzeylerinin hepsi yüksek seviyede bulunmuştur. Daha kesin bilgiler edinebilmek için çalışma gruplarındaki örnek sayılarının arttırılarak çalışılmanın devam ettirilebiliceği kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer is the most common malignity of women genital system and 7th common one in all cancer types of women. In case of the possbility of early diagnosis, five-year survival rate increases because of novel treatment strategies. Like as most of the drugs, cancer drugs are usually known to be metabolised by Cytochrome p450 enzyme family. But drug response is usually affected by the genetic status of the patients. Most of the variations in drug responses between patients are depending on the genetic poymorphisms of drug metabolising enzymes. In this study, the aim is to elucidate the relationship between polymorphisms of CYP2D6 and CYP24A1 genes , which are responsible of drug metabolism and Vitamin D activation respectively, and endometrial cancer. There were 50 endometrial cancer patients and 52 healthy cases in our study. CYP2D6 (rs3892097) and CYP24A1 (rs2248137) gene polymorphisms were analysed by real-time PCR method. In conclusion, there were no significant difference between patient and control groups. But tumor marker levels were higher in patients with CYP2D6 GA genotypes and CYP24A1 GC genotypes compared to other patients. We conclude that it will be more expressive to increase sample numbers in the future studies.