Turkey's involvement in Somalia: How Somalis perceive Turkey's stabilization efforts in Somalia
Türkiye'nin Somali'deki varlığı: Türkiye'nin istikrara yönelik faaliyetleri Somalililer tarafından nasıl algılanmaktadır
  1. Tez No: 616860
  2. Yazar: YUSUF ABDI SHIRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Barış Müdahalesi, Geleneksel Donörler, Somali Çatışması, Türk Varlığı, Yerel nüfüs, Host-Population, Peace Intervention, Perception, Somali conflict, Traditional Donors. Turkish Involvement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Somali'de devlet-inşası süreci, merkezi hükümetin 1991 yılında yıkılmasından itibaren hem Somalililer hem de uluslararası toplum için zor bir süreç olmuştur. Mevcut araştırmalar Somali'deki çatışmaların kaotik yapısı nedeniyle bölgeye yeni aktörlerin varlığını çekmeye devam ettiğini göstermektedir. Bu çalışma Somalilerin ülkelerindeki dış aktörlerin varlığını ve aktivitelerini nasıl algıladığını anlamayı amaçlamaktadır. Özel olarak bu çalışma Türkiye'nin Somali'ye yönelik istikrar faaliyetlerinin Somalililer tarafından nasıl algıladığına odaklanmatadır. Bu çalışmada ayrıca bu algının nedenlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Literatür taramasına dayanan ve kartopu örnekleme methodunu kulanılarak nitel bir araştırma yapıldı. Bu çerçevede, yirmi beş açık uçlu soru farklı bölgelerden ve farklı geçmişe sahip elli Somaliliye soruldu. Alınan cevapların analizi göstermektedir ki katılımcıların çoğunluğu Türkiye'ye ve onun Somali'deki sivil ve hükümet destekli programalarına karşı büyük bir güven ve sevgi duymaktadır. Katılımcılardan bazı eleştirileri olmasına rağmen, araştırma Türkiye'nin Somali'deki barış ve devlet-inşası operasyonlarının neden Somali barış sürecine müdahil olan birçok aktör arasında en fazla desteklendiğine odaklanmaktadır. Bulgular, geleneksel bağışçıların somut sonuçlara ulaşmada ve Somali'de faydalı projeler geliştirmedeki başarısızlığını ve Türkiye'nin 2011'deki başarılı yardım modelinini, ortak kültür, tarih ve dinin Somalilerin Türkiye algısını etkileyen esas faktörler olduğunu göstermektedir. Somalililerin, barış sürecine müdahil olan diğer aktörleri nasıl algıladığını ve onların algılarını nelerin şekillendirdiğini belirlemeye yönelik olarak yeni araştırmaların yapılmasına ihtiytaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Somali state-building process has been a difficult task for both the Somalis and the international community since the fall of the central government in 1991. Research has shown that the chaotic nature of the Somali conflict continues to attract new actors that intervene in the Somali issues. This study aims to understand how Somalis perceive the presence of external actors in Somalia and their activities in the country. Particularly, this study asks how Somalis perceive Turkey's stabilization efforts in Somalia? The research is also interested in why they perceive the way they do.? Host population perception studies gained increased attention in the last two decades. Based on the literature review qualitative interview research was conducted, using a snowball sampling method, twenty-five open-ended questions were asked to fifty Somalis from different regions and backgrounds in Turkey. Analysis of the responses illustrated that the majority of the participants showed an enormous trust and love for Turkey and the projects it has been doing in Somalia both civil and government-led programs. Although there were a number of criticisms from the participants, the research focused on why Turkey's peace and state-building operations in Somalia were favored the highest among the multiple actors involved in the Somali peace process. The findings indicate that the failure of the traditional donors to achieve tangible results and bringing useful projects in Somalia, the successful Turkish aid model in 2011 and the common culture, history, and religion were among the main factors that contributed to the way Somalis perceive Turkey. Further research is needed to identify how Somalis perceive different actors involved in Somalis and what shapes their perceptions.