Modernizm sürecinin Türk resim sanatına yansıması
The abstract tendencies in painting after 1950
  1. Tez No: 616893
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizm, Geometrik Soyutlamacılar, Lirik Soyutlamacılar, Geometrik ve lirik non-figüratifler, Modernism, Postmodernism, Geometric Abstractionists, Lyric Abstractionists, Geometric and lyrical non-figuratives
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Modernizm sürecinin Türk resim sanatına yansıması ve geçirdiği tarihsel süreçler ele alınmış ve bu konularla ilgili eserlerden örnekler verilmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Modernizmin tarihsel süreci, sanatta Modernizm ve ayrıca bu süreç içerisinde adı geçen akımlar yer almıştır. İkinci bölümde ise Modernizmin Türk sanat tarihi içerisindeki gelişimi ele alınmış, Osmanlı'nın gerileme döneminden 1940'lara kadar olan sanatsal gelişimleri ve geçirdiği evreler incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde Türk sanatında 1950 sonrası soyut eğilimler ve bu düşüncede çalışan sanatçılara yer verilmiştir. Çalışmada, Modernizm ve sanatta Modernizm başlıkları altında incelediğimiz akımlar, bu akımların ortaya çıkmasındaki etkenler ve gelişim süreçleri, bu gelişmelerin Türk sanatına olan etkileri incelenirken nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelenmesi yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen bilgiler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, nitel araştırmada kullanılan veri analizi tekniklerinden kuramsal ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Çalışma süreci içerisinde geniş bir literatür taraması yapılmış, yapılan bu taramalar; kitaplar, tezler, makaleler, İnternet ve dergilerden derlenerek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflection of the Modernism process to the Turkish painting art and the historical processes it has gone through have been discussed and examples from these works have been given. This study consists of three chapters. In the first part of the study, the historical process of Modernism, Modernism in art and also the movements mentioned in this process took place. In the second part, the development of Modernism in the history of Turkish art is examined and the artistic development and the phases of the Ottoman Empire from the decline to the 1940s are examined. Finally, in the third chapter, abstract tendencies in Turkish art after 1950 and the artists working in this thought are mentioned. In this study, the movements that we examine under the titles of Modernism and Modernism in art, the factors in the emergence of these movements and their development processes, and the effects of these developments on Turkish art have been examined and the document which is one of the qualitative research methods has been examined. The information obtained as a result of this study was examined by content analysis. In the analysis of the research data, theoretical and descriptive analysis techniques, which are the data analysis techniques used in qualitative research, were used. During the study process, a wide literature review was made. books, theses, articles, Internet and journals.