Mahremiyet bağlamında kişisel sağlık verilerinin korunması: Çorum ili kamu hastaneleri örneği
Protection of personal health data in the context of privacy: The case of public hospitals in Çorum province
- Tez No: 616892
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ASRAK HASDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Relations, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Veri mahremiyeti, kişisel sağlık verileri, uluslararası düzenlemeler, Türkiye'de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Data privacy, personal health data, international regulations, Personal Data Protection Act in Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kişisel verilerin korunması, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli konulardan biridir. Bir yandan, günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, kişisel verilerin toplanması, işlenmesi ve saklanmasına yönelik uygulamalar daha da önem kazanmaktadır. Diğer yandan, gelişmiş teknolojinin getirdiği işlem kolaylığı ve hız, kişisel verilerin mahremiyetinin korunmasıyla ilgili önemli tartışmaları da gündeme getirmektedir. Çalışmada, kişisel verilerin ve kişisel sağlık verilerinin korunması ve veri mahremiyetinin sağlanmasına ilişkin temel yasal düzenlemelerin ve uygulamaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Gelişen teknolojiler ile birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde, kişisel verileri korumak için görüşler bildirilmiş, kanun, yönetmelik ve sözleşmeler yapılmıştır. Çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ile OECD Ülkeleri'nde kişisel verilerin düzenlenmesine ilişkin mevzuat, tarihçeleriyle birlikte ele alınmaktadır. Tez kapsamında, Türkiye'de 2016 yılı Nisan ayında kabul edilen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'ndaki düzenlemeler ile kişisel verilerin ve kişisel sağlık verilerinin mahremiyetini korumak amacıyla yapılan çalışmalar da incelenerek sonuçlara ulaşılmaktadır. Çalışmanın uygulamalı kısmında, Çorum ilinde iki kamu hastanesinde, kişisel verilerin korunmasından sorumlu kişilerle görüşülmüştür. Katılımcılara, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile hazırlanan sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgu ve veriler, ulusal ve uluslararası mevzuat ve bu konuda yapılan akademik çalışmalar da dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, tezin son bölümünde görüş ve önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data is one of the important issues in the past and now. On the one hand, practices related with the collection, processing and storage of personal data become crucial alongside developments in information and communication technologies nowadays. On the other hand, easy and speedy processing of data which is provided by the high technology has sparked considerable public debate on the protection of personal data and data privacy.This study aims to analyze the main legal regulations and practices related with the protection of personal data and privacy of personal health data In connection to the advancement of technologies, statements on the protection of personal data were reported, and declarations, laws, regulations and conventions were issued at the national as well as international levels. In this study, legislations on the personal data protection in the United States of America, European Council, European Union, United Nations and OECD countries are examined by also considering their history. In the thesis, Personal Data Protection Act which was promulgated in April 2016 in Turkey is investigated along with the studies on protect personal data protection and privacy of personal health data in Turkey. In the applied research conducted within the context of the thesis, the authorities who are responsible for the protection of personal data in two public hospitals in Çorum province are interviewed. The questions prepared by semi-structured interview technique were directed to these participants. The findings and data of the research are evaluated by regarding national and international regulations and the related academic studies on this issue. Along with these evaluations, certain opinions and suggestions are put forward in the last chapter of the thesis.