Kalite yönetim sistemlerinde kurumsal iletişim: Uygulamalı bir örnek
Corporate communication in quality management systems: An applied example
- Tez No: 616909
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK SOLMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Yönetim Sistemleri, Kurumsal İletişim, Kurumsal İletişim Araçları, Quality Management Systems, Corporate Communication, Corporate Communication Tools
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kurumlar, bağlı olunan bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak oluşturulan belli amaç ve ihtiyaçlara hizmet eden sosyal yapılardır. Kurum içi iletişimin önemini kavrayan kurumlar bu kavramı geliştirmek için birçok çalışma yaparak farklı iletişim modelleri oluşturmaktadırlar. Kalite yönetimi endüstri devrimi ve sonrasında meydana gelen gelişmeler sonrasında tanımlanarak gelişme göstermiştir. Meydana gelen bu gelişmeler sonucunda kurumsal iletişim de kalite alanında önemli bir olgu haline gelmiş ve kaliteyi arttırmak için kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, kalite yönetim sisteminin işleyişindeki temel etkenlerin varlığı, kurumsal iletişim faaliyetlerinin bir süreç olarak yönetilmesi ve kalite yönetim sistemleri algısının denetimi, kurumsal iletişim faaliyetleri sırasında kullanılan araçlar ve kalite yönetim sistemleri uygulanmalarının kurumsal iletişimle olan bağı araştırılmıştır. Ayrıca, kurumsal iletişim uygulamalarının kalite yönetim sistemi üzerindeki rolünü incelemek de araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu bağlamda, Konya ilinde bulunan“Kalite Yönetim Sistemleri”standartlarını uygulayan 16 otelde, hazırlanan bir ölçek yardımı ile 105 katılımcı üzerinden veri toplanmıştır. Yapılan araştırma sonucu elde edilen bulgular dikkate alındığında kurumsal iletişim ölçeği ile kalite yönetim sistemi ölçeğinin iç tutarlılık puanlarının 0,7 değerinin üstünde olduğu ve alt değişkenlerin hiç birinde bu tutarlığı düşüren bir değer ile karşılaşılmadığı görülmüştür. Ölçek içinde değerlendirilen; kalite yönetim sistemleri sorularının (n=27) iç tutarlılık katsayısı 0.95, kurumsal iletişime yönelik soruların (n=24) ise iç tutarlılık katsayıları 0.95 bulunmuştur. Buna göre; kalite yönetim sistemlerinin uygulanmasındaki başarı kurumsal iletişimin etkin işleyişi ile bağlantılı bulunmuştur. Ayrıca, iç ve dış hedef kitle üzerinde kurumsal iletişimin gücünün kalite yönetim sistemlerinin etkinliği ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, kurumsal iletişimin yönetim süreci olarak yürütülmesinin kalite yönetim sistemlerinin başarısında anlamlı bir etken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Institutions are social structures that serve specific purposes and needs that are created by considering the needs of the individuals to which they are connected. The institutions that comprehend the importance of in-house communication and make many studies to develop this concept create different communication models. Quality management has been defined and developed after the industrial revolution and subsequent developments. As a result of these developments, corporate communication has become an important phenomenon in the field of quality and is used by institutions to increase equality. For the purpose of the research, the existence of the main factors in the functioning of the quality management system, the management of corporate communication activities as a process and the audit of the perception of quality management systems, the tools used during the corporate communication activities and the relationship between the applications of quality management systems and corporate communication were investigated. In addition, the purpose of this research is to examine the role of corporate communication practices on quality management system. In this context, data were collected from 105 participants in a total of 16 hotels in Konya, which implemented the“Quality Management Systems”standards in Konya. When the findings obtained from the research are taken into consideration, it is seen that the internal consistency scores of the corporate communication scale and the quality management system scale are above 0.7, and none of the sub-variables is found to decrease this consistency. In the scale; The internal consistency coefficient of the quality management system questions (n=27) was 0.95 and the internal consistency coefficient of the institutional communication questions (n= 24) was 0.95. According to this; success in the implementation of quality management systems has been linked to the effective functioning of corporate communication. Furthermore, the power of corporate communication on internal and external target groups was found to be related to the effectiveness of quality management systems. In this context, it has been determined that conducting corporate communication as a management process is a significant factor in the success of quality management systems.