Three essays on income inequality and finance
Gelir eşitsizliği ve finans üzerine üç makale
  1. Tez No: 770824
  2. Yazar: YUNUS SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ÇAKMAK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Gelir Eşitsizliği, Ekonomik Krizler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelir eşitsizliği literatürde derinlemesine tartışılmıştır. Birçok iktisat okulu, gelir eşitsizliğini ekonomik krizlerin nedeni veya en azından oluşumunu hızlandıran bir faktör olarak kabul etmiştir. Öte yandan finans, ekonomilerdeki tüm ekonomik faaliyetleri yeniden şekillendirmiştir. Üç makaleden oluşan bu tezin amacı, 2007-2008 finansal krizine odaklanarak gelir eşitsizliği ile ekonomik krizler ve finans ile gelir eşitsizliği arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlk makale, farklı düşünce okullarında kriz teorileri ile gelir eşitsizliği arasındaki ilişkiyi gözden geçirmektedir. Büyük Durgunluğun tüm ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkisi, krizin nedenini belirlemeye yönelik ilgiyi arttırmış ve kökenleri hakkındaki tartışmayı yeniden canlandırmıştır. En çok üzerinde durulan konulardan biri kriz teorilerinde önemli bir konu olan gelir eşitsizliklerinin artmasıdır. Bu bağlamda, krizler ve gelir eşitsizliği arasındaki bağlantı hakkındaki çeşitli düşüncelere bakılmış ve gelir eşitsizliğinin kriz teorilerindeki yeri ve önemi tartışılmıştır. İkinci makale, 1995-2015 yıllarını kapsayan 16 ülke için panel düzeltmeli standart hatalar yaklaşımını kullanarak finansallaşmayı ve gelir eşitsizliği ile ilişkisini incelemektedir. Literatürde finansallaşma ağırlıklı olarak fonksiyonel gelir eşitliği bağlamında ele alınırken, finansallaşmanın kişisel gelir dağılımına etkisi sınırlıdır. Bu doğrultuda ilk 1, ilk 10, orta 40 ve alt yüzde 50 gibi farklı kişisel gelir dağılımı değişkenleri kullanılmış ve bunların çeşitli finansallaşma değişkenleri ile ilişkileri detaylandırılmıştır. Üçüncü makale, finansal döngüleri ve iş döngüsü etkileşimlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bir finansal döngü olarak kurumsal borç döngüsü, teorik ve ampirik çalışmalarda oldukça ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Öte yandan, artan gelir eşitsizliği nedeniyle hanehalkı borcu ve buna bağlı borç değişkenlerinin arttığı kabul edilmektedir. Bu bağlamda hanehalkı borcu, ipotekli borcu ve tüketici borç döngüleri finansal döngü olarak incelenerek iş döngüsü ile ilişkileri ortaya konulmuştur. Araştırma farklı yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, döngü uzunluğu ve genliklerini ortaya çıkarmak için dönüm noktası analizi yapılmış ve ardından ilişkiyi bulmak için vektör otoregresyon uygulanmıştır. Son olarak, önem alanını ve ilişkinin yönünü belirlemek için dalgacık metodolojisi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Income inequality has been discussed in depth in the literature. Many economic schools have accepted it as the cause of economic crises or at least a factor that accelerates their formation. On the other hand, finance has reshaped all economic activity in economies. The aim of this thesis, which consists of three articles, is to examine the relationship between income inequality and economic crises and between finance and income inequality by focusing on the 2007-2008 financial crisis. The first article reviews the relationship between crisis theories and income inequality in different schools of thought. The devastating impact of the Great Recession on all economies heightened interest in determining the cause of the crisis, reviving the debate over its origins. One of the most emphasized issues is the increase in income inequalities, which is an important issue in crisis theories. In this context, different ways of thinking about the link between crises and income inequality are looked at, and the place and importance of income inequality in theories of crises are discussed. The second article examines financialization and its relationship with income inequality using the panel-corrected standard errors approach for 16 countries covering 1995-2015. In the literature, while financialization is discussed mainly in the context of functional income equality, the effect of financialization on personal income distribution is limited. Different personal income distribution variables, such as top 1, top 10, middle 40, and bottom 50 percent income share, are used in this direction, and their relationships with various financialization variables are detailed. The third article aims to explore financial cycles and business cycle interactions. The corporate debt cycle as a financial cycle is highly detailed in theoretical and empirical studies. On the other hand, the rise of household debt and its associated debt variables are accepted due to increased income inequality. In this context, household debt, mortgage debt, and consumer debt cycles are examined as the financial cycle, revealing their relationship with the business cycle. The research was carried out with different methods. First, turning point analysis is performed to reveal the cycle length and amplitudes, and then vector autoregression is applied to find the relationship. Finally, wavelet methodology is used to determine the significant area and the direction of the relationship.