Matematik derslerinde kullanılan öğrenci merkezli öğretim yöntemlerinin matematik başarısına, tutumuna ve kaygısına etkisi: Bir meta-analiz çalışması
The effect of student centered teaching methods used in mathematics lessons on mathematics achievement, attitude and anxiety: A meta-analysis study
  1. Tez No: 616958
  2. Yazar: ELİF AY EMANET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meta-analysis, mathematics, achievement, attitude, anxiety, student-centered teaching methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Matematik, büyük yapıyı oluşturan parçaların birbiriyle ve bütünle ilişkisini, olguların neden ve sonuç bağlantılarını, kısaca hayatı anlamaya ve keşfetmeye yarayan bir bilim dalıdır. Bu sebeple matematik öğretimi de büyük ölçüde önem kazanmakta ve matematik öğretimine okul öncesi dönemden itibaren ilköğretim ve ortaöğretimde oldukça fazla vakit ayrılmaktadır. Son yıllarda öğretim programlarında öğrenci merkezli öğretim yöntemlerine sıkça yer verildiğinden bu durumun sonuçlarını inceleyip gelecek nesillere ışık tutmak araştırmaların amacını oluşturmaktadır. Alanyazında öğrenci merkezli yöntemlerin akademik başarı, tutum ve kaygı bağlamında incelendiği birçok çalışmaya rastlanmıştır. Bu araştırmada, öğrenci merkezli öğretim yöntemlerinin matematik başarısı, matematiğe ilişkin tutum ve kaygı üzerindeki genel etki büyüklüğünün belirlenmesi amacıyla meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yaklaşık 300 makale, yüksek lisans ve doktora tezi incelenmiştir. Dâhil edilme kriterlerini karşılayan, 2005-2018 yılları arasında yapılmış toplam 111 çalışma meta-analize alınmıştır. Araştırma sonucunda öğrenci merkezli öğretim yöntemlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla matematik başarısı, matematiğe ilişkin tutum ve kaygı üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimler: Meta-analiz, matematik, başarı, tutum, kaygı, öğrenci merkezli öğretim yöntemleri
Özet (Çeviri)
Mathematics is a branch of science that is used to understand and explore the relationship between the parts that make up the great structure and the whole, the cause and effect connections of the facts, life in short. So, mathematics teaching is gaining a great importance and a lot of time has been seperated in pre-school, primary school and secondary school for mathematics teaching. Since student-centered teaching methods are frequently used in the curriculum in recent years, the aim of the research is to examine the results of this situation and to shed light on future generations. In the literature, there are many studies examining student-centered teaching methods in terms of academic achievement, attitude and anxiety. In this study, meta-analysis method was used to determine the overall effect size of student-centered teaching methods on the mathematics achievement, attitude toward to mathematics and anxiety. Nearly 300 articles, master's and doctoral theses were examined at the scope of research. A total of 111 studies conducted between 2005 and 2018 and meeting the inclusion criteria were included to meta-analysis. As a result of the study, it was determined that student-centered teaching methods were more effective on maths achievement, attitudes and anxiety toward mathematics than traditional methods.