Biyouyumlu malzemelerin işlenmesinde çalışan sağlığını tehdit eden faktörlerin ve alınabilecek önlemlerin incelenmesi
Investigation of factors that may threaten employees health and precautions taken in the processing of biocompatible materials
  1. Tez No: 616965
  2. Yazar: DİLEK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÖNDER ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomalzeme Bilimi, Sentetik Malzeme, İş Sağlığı ve Güvenliğ, Biomaterials Science, Synthetic Materials, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Biyomalzeme Bilimi, günümüzde önemli bilimsel çalışmaların yapıldığı ve büyük gelişmelerin gözlendiği bir bilim dalıdır. İnsan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek amacıyla kullanılan bu doğal ya da sentetik malzemelerin ana kullanım alanı tıbbi uygulamalar olmakla birlikte bu malzemeler, biyoteknoloji alanında insan vücudunun farklı bölgelerinde çok değişik amaçlarla da kullanılabilmektedir. Kullanım sürecinde biyomalzemeler, sürekli olarak veya belli bir süre için vücut içinde akışkanlar ile temas halinde olup vücudun bu malzemelere karşı verdiği tepkiler son derece faklıdır. Biyouyumluluk, kullanım sürecinde malzemenin vücut sistemine uygun cevap verebilme, kendini çevreleyen dokuların normal fonksiyonlarına engel olmama ve iltihaplanma oluşturmama olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda, biyomalzeme/doku etkileşimleri üzerine önemli çalışmaların yapıldığı ve bu çalışmalar ışığında, vücudun doğal dokularını yeniden yapılandırmaya yönelik biyouyumlu malzemelerin geliştirildiği görülmektedir. Kullanılmakta olan biyouyumluluğu yüksek biyomalzemeler; metalik biyomalzemeler, biyoseramikler polimer biyomalzemeler ve biyokompozitlerdir. Bu çalışmada, tıp dünyasında biyomalzeme seçiminde bulunacak ortopedistlere / uygulayıcılara, protez ve implant imalatçılarına, biyomalzemelerin biyouyumluluk ve mekanik özellikleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Biomaterials Science is a branch of science where important scientific studies are carried out and major developments are observed. Although medical applications (fulfill the functions of living tissues in the body) are the main use of these natural or synthetic materials, these materials can also be used for various purposes in different parts of the human body in the field of biotechnology. During use, biomaterials are in contact with fluids in the body continuously or for a certain period of time and the body's response to these materials is extremely different. Biocompatibility is defined as the ability of the material to respond appropriately to the body system during the use process, not to interfere with the normal functions of the surrounding tissues and not to cause inflammation. In recent years, important studies have been conducted on biomaterial / tissue interactions and in the light of these studies, biocompatible materials have been developed to restructure the natural tissues of the body. High biocompatibility biomaterials in use are; metallic biomaterials, bioceramics, polymer biomaterials and biocomposites. In this study, information about the biocompatibility and mechanical properties of biomaterials is given to orthopedists / practitioners, prosthesis and implant manufacturers, who will choose biomaterials in medical world.