Seyyid Kutub'un fikirlerinin Türkiye'ye yansımaları (1970-1980 arası İslamcı dergiler bağlamında)
The Reflectioons of Sayyid Qutb's ideas in Turkey (Within the context of Islamist magazines between 1970-1980)
- Tez No: 616991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Kutub, İslamcılık, siyasal İslam, İslamcı dergiler, Sayyid Qutb, Islamism, Political Islam, Islamist Magazines
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İslamcılık 1960'larda yükselişe geçen Batı karşısında Müslümanlara yeniden eski dinamizmini kazandırmayı hedefleyen bir harekettir. Günümüze kadar Türk düşün dünyasında önemli bir yere sahip olduğu gibi Türk siyasal hayatı içerisinde de kendine yer edinmeyi başarmıştır. Seyyid Kutub, hem fikirleri hem de faaliyetleri ile İslamcılığın en önemli isimlerinden biri olmuştur. Kendine has kavramsallaştırmaları ve eserleri ile kendi dönemini de kendinden sonraki dönemleri de etkisi altına almıştır. Türkiye'de özellikle 1960'lı yıllardan sonra tercüme faaliyetleriyle Kutub'tan tercümeler yapılmış ve Kutub etkisi birçok alanda olduğu gibi dergicilik alanında da kendini göstermiştir. Bu çalışma Hilal, Diriliş, Akıncılar ve Akıncı Güç gibi Kutubçu söyleme sahip olduğunu düşündüğümüz dergiler üzerinden üç ayrı araştırma nesnesine; Kutub, İslamcılık ve İslamcı dergilere odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Islamism has been a movement aiming to regain the dynamism of the Muslims regarding the position of the West, which started to rise in 1960s. Until today, it has gained a significant place in the Turkish political life as well as in Turkish World of thought. Sayyid Qutb was one of the most profound names of Islamism with both his ideas and activities. With his unique conceptualizations and works, he influenced his own era and also the periods after him. In Turkey, especially after 1960s, many translations have been made from Qutb's works and his influence has been observed in many fields including the journalism. Through three magazines named as Hilal, Dirilis and Akıncı Guc which are believed to have a discourse of Qutb's, this study focuses on three different research objects; Qutb, Islamism and Islamist magazines.