Priming uygulamalarının kadmiyum stresine maruz bırakılan bazı çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinde çimlenme, fide gelişimi ve bitki bünyesinde biriken kadmiyum miktarları üzerine etkileri
The effects of priming applications on germi̇nati̇on, growth and cadmium content of exposed to cadmium stress some rice (Oryza sativa l.) cultivars
- Tez No: 617035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KONUŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rice, priming, cadmium, germination, seedling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada priming (Hydropriming (H2O), Salisilik asit (SA) ve Potasyum nitrat (KNO3) uygulanan üç çeltik çeşidi (Oryza sativa L.) (Osmancık-97, Halilbey ve Kızıltan) üzerine çimlenme, fide gelişimi ve kadmiyumun birikimleri üzerine farklı kadmiyum dozlarının (0, 50, 100, 200, 400 mg / L) etkilerini belirlemek için yürütülmüştür. Denemeler laboratuvar koşullarında 2019 yılında dört tekerürlü olarak tesadüf parselleri deneme deseninde yürütülmüştür. Yüksek dozda kadmiyum uygulamaları, tüm çeltik çeşitlerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerinde olumsuz etki göstermiştir. Tüm çeşitler priming uygulamalarına farklı tepkiler vermiştir. Hidropriming uygulamasının çimlenme üzerinde daha çok olumlu etki yaptığı, ancak Potasyum Nitrat (KNO3)'ın tüm çeltik çeşitleri üzerinde olumsuz etki yaptığı belirlenmiştir. Bitki köklerindeki kadmiyum içeriğinin fidenin kadmiyum içeriğinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Salisilik Asit (SA) ile priming uygulaması, fidenin kök ve sürgünlerinde tespit edilen kadmiyumda bir azalmaya neden olmuştur. Salisilik asit ile priming uygulamasının, çeltikte Cd kaynaklı etkileri azalttığı sonucuna varılmıştır. 2019, 91 sayfa Anahtar Kelimler: Çeltik, priming, kadmiyum, çimlenme, fide.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of priming (Hydropriming (H2O), Salicylic acid (SA) and Potassium nitrate (KNO3)) applications on germination, seedling growth and the effects of heavy metal accumulation in the plant of three rice cultivars (Osmancık-97, Halilbey and Kızıltan) exposed to different cadmium doses (0, 50, 100, 200, 400 mg / L). Experiments were conducted in a randomized plot design with four replications in 2019. The results indicated that the high cadmium produced negative effects on germination and seedling development in all rice paddy cultivars. All varieties had different responses to priming applications. It was observed that hydropriming application was the greatest positive effects on germination but Potassium Nitrate (KNO3) produced negative effects on all rice varieties. It was observed that cadmium content of roots were higher than the shoots of seedlings. The priming with Salicylic Acid (SA) caused a reduction in cadmium contents of shoots and roots of the seedlings. These findings indicated that primimg with SA decresed the adverse effect of cadmium. 2019, 91 pages