Sürdürülebilir yağmur suyu depolama yöntemleri: Muğla yöresi kırsal sarnıçlarının araştırılması ve MSKÜ merkez yerleşkesi için alternatif çözüm önerilerinin geliştirilmesi
Sustainable storm water storage methods: Investigation of rural cisterns in muğla region and developing alternative solution recommendations for MSKÜ central campus
- Tez No: 617111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNCÜ BAŞOĞLAN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağmur Suyu, Yağmur Suyu Hasadı, Sarnıç, Muğla Kır Sarnıçları, Rain Water, Rain Water Harvest, Topography, Muğla Rural Cisterns
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Günümüzde nüfus artışı, plansız kentleşme, küresel ısınma, sanayi ve kentsel atıklar, sızdırmaz yüzeylerin artışı, bilinçsiz tarım sulamaları ve yeraltı sularının beslenememesi gibi etmenlerden dolayı içilebilir temiz su bulma riski giderek artmaktadır. Özellikle yeraltı sularının etkin olarak beslenememesi ayrı ve çözüm gerektiren önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yere düşen yağmur sularının %30'u yeraltı sularına karışmakta, %70'inden ise faydalanılmamaktadır. Bu sebeple alternatif kaynak olan yağmur suyu hasadı önem kazanmaktadır. Bu çalışmada sürdürülebilir su yönetim modelleri, yağmur suyu hasadı, yağmur suyu hasat yöntemleri irdelenerek geleneksel yağmur suyu toplama ve kullanım yapısı olan sarnıçlar araştırılmıştır. Muğla İli, Menteşe ve Bodrum ilçeleri civarındaki yöresel sarnıçların konumu (ed50 ve ıtrf koordinatları) ve halihazır harita çalışmaları yapılmış, plan ve kesit ölçeğinde fiziki-yapısal özellikleri belgelenmiştir. Yine saha çalışması kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi merkez yerleşkesi üzerinde sert zemin, çatı alanları çalışmaları ile topoğrafik ölçümler yapılmıştır. Muğla kır sarnıçlarının topoğrafyasının araştırılması sonucunda, her türlü topoğrafik zemin yapısında, uygun eğimlerde sarnıç yapılarının inşa edilebildiği ancak erişilebilirliği açısından genellikle yol kenarlarına tesis edildiği tespit edilmiştir. Literatür çalışmasından elde edilen bilgiler ile sahadan elde edilen veriler birleştirilerek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi merkez yerleşkesi peyzaj sulaması için yağmur suyu depolama öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, population growth, rapid urbanization, global warming, industrial and urban wastes, the increase of sealing surfaces, unconscious agricultural irrigation and the lack of groundwater increase the risk of finding potable clean water. The inability to feed the groundwater is an important and separate problem. 30% of the rain water falling to the ground is mixed with groundwater and 70% is not utilized. Therefore, rainwater harvesting, which is an alternative source, gains importance. In this study, sustainable water management models, rainwater harvesting, rainwater harvesting methods are investigated and traditional cisterns of Muğla region are studied in details. The locations of the local cisterns in the vicinity of Menteşe and Bodrum (ed50 and ittrf coordinates) are detected, the topographic maps are set and the physical and structural features of the cisterns are anlaysed in plans and sections. On the other hand topographic measurements were made on hard- ground and roof areas on the central campus of Muğla Sıtkı Koçman University. As a result of the study, it is asserted that traditional cistern were built on various topographic ground structures and suitable slopes but generally installed on the sides of the road for accessibility. By combining the information obtained from the literature study and the data obtained from the field, rain water storage recommendations for landscape irrigation of Muğla Sıtkı Koçman University central campus were developed