İztuzu-Dalyan (Muğla) bölgesi'nin balık faunası ve bazı ekonomik balık türlerinin biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Determination the fish fauna and some biologic characteristic of economical fish from İztuzu-Dalyan (Muğla)
  1. Tez No: 617119
  2. Yazar: SÜHEYP YAĞMAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dalyan, İztuzu, Lagün, Balık fauna, Populasyon, Yaş, Büyüme, Su Kalitesi, Dalyan, Iztuzu, Lagoon, Fish Fauna, Population, Age, Growth, Water Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında Muğla, Ortaca İlçesi'nde bulunan Köyceğiz Gölü ile Akdeniz'i birleştiren ana kanal üzerindeki İztuzu-Dalyan (Muğla) Bölgesi'nin balık faunası ve bazı ekonomik türlerin biyolojik özellikleri incelenmiştir. Balıklar; kör ağ, serpme ağ, olta ile yakalanmıştır. Elde edilen balık materyalleri laboratuara getirilerek, %4-5 formalin solüsyonunda fikse edilerek ve derin dondurucuda korunmuştur. Yaş tayininde otolitten yararlanılmıştır. İztuzu-Dalyan Bölgesi'ndeki bazı balık türlerinin populasyon özellikleri incelenmesi kapsamında yaş kompozisyonu, eşey dağılımı, boy-ağırlık, yaş-boy, yaş-ağırlık, kondisyon faktörü gibi bazı özellikleri incelenmiştir. Bu çalışma İztuzu-Dalyan Bölgesi'nde Haziran, 2016 ile Mayıs, 2017 tarihleri arasında 6 istasyonda yapılan arazi çalışmalarında, 26 tür bulunmuştur. Bu türler; Raja montagui (Fowler, 1910), Chelon labrosus (Risso, 1827), Chelon ramada (Risso, 1827), Mugil cephalus (L., 1758), Gambusia affinis (Baird ve Girard, 1853), Spicara smaris (L. 1758), Trachinus draco (L., 1758), Apogon imberbis (L., 1758) Pteragogus pelycus (Randall, 1981), Serranus scriba (L. 1758), Sparus aurata (L., 1758), Sarpa salpa (L. 1758), Diplodus annularis (L., 1758) Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817), Boops boops (L., 1758), Siganus luridus (Rüppell., 1828), Dicentrarchus labrax (L., 1758), Knipowitschia caucasica (Berg, 1916), Gobius paganellus (Linnaeus, 1758), Anguilla anguilla (L., 1758), Syngnathus abaster (Risso, 1827), Atherina boyeri (Risso, 1810), Atherina hepsetus (L., 1758), Scorpaena porcus (L. 1758), Engraulis encrasicolus (L., 1758)'dir. G. affinis en bol türdür. D. labrax, C. ramada, M. cephalus, S. aurata, A. anguilla avlanan ekonomik önemi olan balıklardandır. Ayrıca suyun bazı fiziksel ve kimyasal özellikleride belirlenerek, su özelliklerinin balıklar ve balıkçılık üzerine etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; Located in Ortaca, Muğla Province Combining Köyceğiz Lake with the Mediterranean İztuzu-Dalyan (Muğla) Region located on the main canal fish fauna and some economic species. In this study, the fish fauna of Iztuzu-Dalyan (Muğla) Region was first determined and then some bio-ecological characteristics of some economic fish species in this region (Dalyan Canal, İztuzu Lake, Alagöl, Sülüngür Lake) were determined. The fishes catched scope net, seine net and the fishing rod. The fish materials were obtained in the laboratory, fixed in 4-5% formalin or the freezer. Total, fork and standard lengths (cm), total body and gonad weights (g) of fish samples were measured. Otolith used in age determination. The population characteristics of age, sex distribution, length-weight, age-length, age-weight, condition factor were examined. In this study, In Iztuzu-Dalyan Region Between June, 2016 and May, 2017 In the field studies conducted in 6 different stations, 26 species were found. These species; Raja montagui (Fowler, 1910), Chelon labrosus (Risso, 1827), Chelon ramada (Risso, 1827), Mugil cephalus (L., 1758), Gambusia affinis (Baird ve Girard, 1853), Spicara smaris (L. 1758), Trachinus draco (L., 1758), Apogon imberbis (L., 1758) Pteragogus pelycus (Randall, 1981), Serranus scriba (L. 1758), Sparus aurata (L., 1758), Sarpa salpa (L. 1758), Diplodus annularis (L., 1758) Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817), Boops boops (L., 1758), Siganus luridus (Rüppell., 1828), Dicentrarchus labrax (L., 1758), Knipowitschia caucasica (Berg, 1916), Gobius paganellus (Linnaeus, 1758), Anguilla anguilla (L., 1758), Syngnathus abaster (Risso, 1827), Atherina boyeri (Risso, 1810), Atherina hepsetus (L., 1758), Scorpaena porcus (L. 1758), Engraulis encrasicolus (L., 1758), are determined. G. affinis is the most abundant species. D. labrax, C. ramada, M. cephalus, S. aurata, A. anguilla are economical fishes the most fishing. Also in addition, some physical and chemical properties of water were determined and the effects of water properties on fish and fish were evaluated.