Savaş ve çatışma ortamında ikincil travmatik stres ile psikolojik dayanıklılık ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship among secondarytraumatic stress, resiliency, and perceived socialsupport in war and conflict zones
  1. Tez No: 617162
  2. Yazar: RUKİYE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkincil Travma, Psikolojik Dayanıklılık, Sosyal Destek, Travma, Secondary Trauma, Psychological Resiliency, Social Support, Trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, savaş ve çatışma ortamında ikincil travmatik stres, psikolojik dayanıklılık ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında gönüllü veya profesyonel olarak savaş ve çatışma ortamında çalışan 154 kişi ile çalışma yürütülmüştür. Anket çalışmasına katılmayı onaylayan katılımcılara Demografik Bilgi Formu, İkincil Travmatik Stres Ölçeği, Yetişkinler için Dayanıklılık Ölçeği ve Algılanan Sosyal Destek ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada, ikincil travmatik stres, psikolojik dayanıklılık ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkilerin incelenmesine ek olarak demografik değişkenler bakımından araştırma değişkenlerinin karşılaştırması yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ikincil travmatik stres istemsiz etkilenmeler ile psikolojik dayanıklılık sosyal yeterlilik ve algılanan sosyal destek aile alt boyutu ile negatif yönlü ilişkili bulunmuştur.İkincil travmatik stres kaçınma alt boyutu, psikolojik dayanıklılık aile uyumu ve algılanan sosyal destek arkadaş alt boyutu ile negatif yönlü ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. İkincil travmatik stres uyarılmışlık alt boyutu ile algılanan sosyal destek aile ve arkadaş alt boyutları negatif yönlü ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. Doğrusal regresyon analizi bulgularına göre, ikincil travmatik stres kaçınma alt boyutu algılanan sosyal destek arkadaş alt boyutu tarafından negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordanmaktadır.Ayrıca, ikincil travmatik stres uyarılmışlık alt boyutu, algılanan sosyal destek arkadaş alt boyutu tarafından negatif yönlü yordanmaktadır. Demografik değişkenlerle ilgili bulgulara göre, cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma süresi, çalışılan kurum ve psikiyatrik tedavi değişkenlerine göre, ikincil travmatik stres, psikolojik dayanıklılık ve algılanan sosyal destek alt boyutlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Elde edilen bulguların, savaş ve çatışma ortamında çalışan gönüllü ve profesyonellerin mesleki ve psikososyal iyi oluş düzeyleri ve psikolojik belirtilerine ilişkin önemli bulgular sunduğu ve ileri çalışmalara katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between secondary traumatic stress, psychological resilience and perceived social support in a war and conflict zones. Within the scope of the research, a study was conducted with 154 people working voluntarily or professionally in a war and conflict environment. Demographic Information Form, Secondary Traumatic Stress Scale, Adult Resilience Scale and Perceived Social Support Scale were applied to the participants who approved to participate in the survey study. In the research, in addition to examining the relationships between secondary traumatic stress, psychological resilience and perceived social support, a comparison of the research variables was made in terms of demographic variables. According to the findings obtained, secondary traumatic stress was found to be negatively related to involuntary reactions and psychological resilience, social competence and perceived social support family sub-dimension. The secondary traumatic stress avoidance subscale was found to be negatively and significantly related to psychological resilience, family cohesion, and perceived social support friend subscale. The secondary traumatic stress arousal subscale and the perceived social support family and friend subscales were negatively and significantly related. According to the linear regression analysis findings, the secondary traumatic stress avoidance subscale was negatively and significantly predicted by the perceived social support friend subscale. In addition, the secondary traumatic stress arousal subscale is negatively predicted by the perceived social support friend subscale. According to the findings related to demographic variables, secondary traumatic stress, psychological resilience and perceived social support sub-dimensions differed according to gender, age, marital status, working time, institution and psychiatric treatment variables. It is thought that the findings obtained present important findings regarding the professional and psychosocial well-being levels and psychological symptoms of volunteers and professionals working in a war and conflict zones and contributed to further studies.