Bazı kayısı seleksiyon tiplerinin antakya ekolojik koşullarındaki performansları
Performance of some apricot selection types in antiochia ecological conditions
- Tez No: 617267
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN DURGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayısı, Prunus armeniaca L, Sakıt, pomoloji, fenoloji, Apricot, Prunus armeniaca L, Sakıt, Pomology, Phenology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesine ait araştırma ve uygulama arazisinde bulunan 30 ümitvar seleksiyon genotipi ile 7 adet yabancı kayısı çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada 5 yinelemeli ve her yinelemede 1 bitki olacak şekilde 2005 yılında 6x3 mesafe ile bahçedeki yerlerine dikilen bu çeşit ve genotiplerin Antakya ekolojik koşullarına adaptasyon yetenekleri incelenmiştir. Bitkilerin fenolojik gözlemleri, yıllık büyümeleri ve verim unsurları alınarak meyvelerinin pomolojik analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, meyve ağırlığı bakımından Roxana (66.64 g), Tip-112(54.44 g) ve K305 (52.14 g)olumlu sonuçlar vermiş, Ninfa (14 Mayıs), Priana (17 Mayıs)ve Aurora (21 Mayıs) çeşitleri ise erkencilik bakımından ön plana çıkmıştır. Sakıt yöresinden seçilen neredeyse tüm kayısı tiplerinde SÇKM içeriği yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, en yüksek SÇKM içeriği %25.56 ile Tip-104, %24.95 ile Tip-90 ve %24.10 ile Tip-63'te bulunmuştur. 2019, 87 Sayfa
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE OF SOME APRICOT SELECTION TYPES IN ANTIOCHIA ECOLOGICAL CONDITIONS This study was conducted on 30 promising selected genotypes and 7 foreign apricot cultivars in the experimental orchard of Mustafa Kemal University. In this study, the adaptation capabilities of these varieties and genotypes which were planted in the orchard in 2005 with 5 replications (one tree in each replica) were investigated. The trial parcel is irrigated by drip irrigation system and annual cultural maintenance operations are carried out regularly. Phenological observations of plants, annual growth and yield components were taken and pomological analysis of fruits was made. According to the data obtained, Roxana (66.64 g), Type-112 (54.44 g)and K305 (52.14) yielded positive results in terms of fruit weight; Ninfa (14 May),Priana (17 May) and Aurora (21 May) varieties were hopeful in terms of precocity. In almost all apricot types selected from Sakıt region, the TSS content was found to be high. However, TSS content was highest in Type 90 with %26.53, Type 89 with %25.8 and Type 104 with %25.33. 2019, 87 Pages