Öğretmenlerin örgüt kültürü algılarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkileri
Impacts of perceptions of teachers' organizational culture on organizational citizenship behaviour
  1. Tez No: 617281
  2. Yazar: NURİ SAKARYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ODACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, okul kültürü, örgütsel vatandaşlık davranışı, Organizational culture, school culture, organizational citizenship behaviour
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜT KÜLTÜRÜ ALGILARININ ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ SAKARYA, Nuri Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ODACIOĞLU Ağustos 2015, 93 sayfa Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin örgüt kültürü algılarını ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerini belirlemek, örgüt kültürü algılarının ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumunu incelemek ve örgüt kültürü algıları ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, okul kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranış ölçeklerinden oluşan anket formu; 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 216 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin okul kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, okul kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaşma durumunun incelenmesinde; t testi, tek yönlü Anova ve Tukey testlerinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin okul kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, okul kültürü algılarının örgütsel vatandaşlık davranışları üzerindeki etkilerinin belirlenmesinde ise regresyon analizinden faydalanılmıştır. xii Araştırmada; öğretmenlerin okul kültürü algıları ile örgütsel vatandaşlık davranış düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu, öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin algılarının artmasının, örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifade ile güçlü okul kültürüne sahip okullarda, öğretmenler yüksek düzeyde örgütsel vatandaşlık davranışları göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
IMPACTS OF PERCEPTIONS OF TEACHERS' ORGANIZATIONAL CULTURE ON ORGANIZATIONAL CITIZENSHIP BEHAVIOUR SAKARYA, Nuri Master of Science in Business Supervisor: Asst. Assoc. Dr. Yaşar ODACIOĞLU August 2015, 93 pages The aim of this research is to determine level of teachers' organizational culture and organizational citizenship behaviour.The other aim is to investigate perception of organizational culture and the difference of organizational behavior according to demografic feature. To fullfill this aim, personal information form,school culture and organizational citizenship behavior scala have been formed,as a questionarie.This questionarie was applied to 216 teachers who work in Sivrihisar/Eskişehir at puplic schools in 2013. As a result of this questionarie, the data were evaluated by computer with the programme SPSS21.0.To decide Teachers' school culture organizational citizenship behavior level,average and standart deviation statistics and T tests one way Anova and Turkey tests were used. Correlation analyse was used to determine the relationship between teacher's school culture and organizational citizenship behaviour.Regression analyse was used to determine the impact of perception of school culture on organization citizenship behavior. In research,there are positive meaningful relationships between teacher's school culture perception and organizational citizenship behavior.The more the teachers organizational culture perception increase,the more organizational xiv citizenship behaviour level rises.In another words,in schools which have strong school culture, teachers have high level of organizational citizenship behavior.