Temporomandibular eklem disfonksiyonunda manuel fizyoterapinin etkinliği
The efficiency of manual physiotherapy in temporomandibular joint dysfunction
  1. Tez No: 617290
  2. Yazar: YİĞİT GÜRSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HAKAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu, Manuel Fizyoterapi, Rehabilitasyon, Temporomandibular Eklem Sendromu, Temporomandibular Joint Dysfunction, Manual Physiotherapy, Rehabilitation, Temporomandibular Joint Syndrome (Disorders)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma Temporomandibular Eklem (TME) Disfonksiyonu (TMED) olan hastalarda Manuel Fizyoterapi (MF)'nin etkinliğini araştırmak üzere yapılmıştır. Çalışmaya, Diş Hekimi tarafından TMED tanısı konulmuş, başka bir sağlık problemi olmayan, araştırmaya katılmayı kabul eden, yaşları 21-54 arasında değişen 11'i kadın (%73,3), 4'ü erkek (%26,7) olmak üzere 15 erişkin olgu dahil edilmiştir. Araştırmamıza katılan olgulara haftada 2 seans olmak üzere toplamda 8 seans, her bir seans yaklaşık 50 dakika manuel fizyoterapi teknikleri uygulandı. Uyguladığımız manuel fizyoterapi tekniklerinde temporal, masseter, skalen, digastric, mentalis, sternokleidomasteideus ve hyoid çevresi kaslara myofasial relaksasyon teknikleri, ağız içinden medial pterogoid kasına myofasial relaksasyon teknikleri, anterior, posterior ve lateral fasyalara facial release teknikleri, temporomandibular eklem posterior kapsülüne germe teknikleri, temporomandibular eklem fonksiyonunu artırabilmek adına kas-enerji teknikleri, skalen ve sternokleideomasteideus kaslarınının aşırı aktivasyonunu inhibe edebilmek için nefesle beraber Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) Tut-Gevşe Teknikleri uygulandı. Ayrıca olgulara ev egzersizi olarak fizyoterapi esnasında uyguladığımız; çene eklem hareket açıklığını artırabilmek için PNF Tut-Gevşe Tekniği, Skalen ve Sternokleideomasteideus kas inhibisyonu adına PNF Tut-Gevşe Teknikleri öğretildi ve günde en az 2 kez 10'ar tekrarlı yapmaları istendi. Fizyoterapi öncesi (FÖ) ve fizyoterapi sonrası (FS) istatistiksel sonuçlar incelendiğinde; VAS'a göre gece ağrısında istatistiksel açıdan anlamlı bir farka rastlanmazken (p>0,05), sabah ağrısı, yemek esnasındaki ağrı ve yemek sonrası ağrıda ise istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. (p0,05) Olguların yaşam kalitelerini değerlendirdiğimiz SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeğinde TÖ ve TS değerler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farka rastlanmamıştır. (p>0,05) VAS değerleri ile TME Normal Eklem Hareketleri (NEH) arasındaki korelasyon TS değerleri için incelendiğinde Mandibular Depresyon ile yemek sonrası VAS değerleri ve Mandibular Protrüzyon ile yemek esnasındaki VAS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta derecede ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. VAS değerleri ile TME NEH arasındaki diğer korelasyon değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamsız, zayıf derecede ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; Manuel Fizyoterapi'nin Temporomandibular Eklem Disfonksiyonunda ortaya çıkan ağrı yönetiminde ve Temporomandibular Eklem Normal Eklem Hareket Genişliklerini artırmada etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Efficiency of Manual Physiotherapy (MP) in Temporomandibular Joint (TMJ) Dysfunction(TMJD) was analyzed in this article. The inclusion criteria was diagnosed TMJD by dentist. Moreover, adult cases who have no other health problems, agreed to participate in the research. Then, participants are 11 women and 4 men, totally 15 patiens who are from 21 to 54 years old. Patients, who participated in the research, included twice a week and 8 week of total seasons. Furthermore, MP techniques are applied at each session -about 50 minutes-. Moreover, the myofacial relaxation for temporal techniques was applied to masseter, scalen, digastric, mentalis, sternocleidomasteideus and hyoid muscles circumference. Also this technique was applied to myofacial relaxation for medial pterogoid muscle inside the mouth. Furthermore, facial release techniques were applied to anterior, posterior and lateral facias. Then, streching techniques were applied at TMJ posterior capsule. In order to increase TMJ functions, muscle energy techniques were applied. To inhibition the excessive activation of Scalen and sternocleidomasteideus muscles Proprioseptif Noromuscular Fasilitation (PNF) Hold - Relax techniques to inhibit the excessive activation are applied with breath. In addition, home exercises program which are PNF Hold-Relax Technique to improve their jaw joint range of motion and also PNF Hold- Relax techniques were implied to the inhibition of scalen and sternocleidomasteideus muscles is given the patients. These exercises should be repeated twice a week and 10 repetation in each set. The results was analyzed according to before physiotherapy (BP) and after physiotherapy (AP); that according to VAS, The night pain are statistically not meaningful (p>0,05) but morning pain, eating time pain and after eating pain are statistically meaningful.(p0,05) SF -36 for BT and AT are not statistically meaningful. (p>0,05) In results of the correlation of between VAS and TMJ Range of Motion (ROM) for AT; between Mandibular Depression and after eating pain in VAS and between Mandibular Protrusion and eating time pain in VAS are statistically meaningful, and also these are mid - relevant and negative relationship. The other correlation of between VAS and TMJ ROM are statistically not meaningful, weak and negative relationship. Consequently; Manual Physiotherapy has a positive effect for pain management and increasing range of motion of temporomandibular joint.