İnşaat sektöründe tasarım-yapım sözleşmeleri ile yap-işlet-devret sözleşmelerinin kullanımı ve uygulanması analizi
Analysis of the use and application of design-build contracts and build-operate-transfer contracts in construction sector
- Tez No: 617336
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GELİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım-Yapım, Yap-İşlet-Devret, Maliyet, Süre, Design-Build, Build-Operate-Transfer, Cost, Duration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kamu-özel ortaklığının ortaya çıkması, hükümetlere altyapı ihtiyaçlarını ve taleplerini alternatif yollarla karşılama seçeneği sunar. Bu yöntemleri kullanarak altyapı projelerinin kazanılması, hem kamu hem de özel sektörün yeni beceriler, roller, sorumluluklar ve riskler benimsemesini ve böylece bir projenin yaşam döngüsünün tüm aşamalarını etkin bir şekilde yönetmesini gerektirir. Tasarım–Yapım (TY) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmeleri, bu çalışmada amaçlanan bölgede yaygın olarak kullanılan iki kamu-özel-ortaklık türüdür. Bu çalışma, TY ve YİD projelerini analiz etmek ve karşılaştırmak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlıkları tarafından inşa edilen inşaat projelerinden uygun rasgele örnekleme yoluyla veri toplamıştır. Ölçümlerin maliyet ve zamanlama ile ilgili olup olmadığını belirlemek için istatistiksel testler yapılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, kamu kurumlarının, maliyetleri ve zamanlamayı kontrol etme açısından projeleri için hangi teslimat yönteminin en iyi olduğuna karar vermelerine yardımcı olacaktır. Sonuçlar, TY projelerinin maliyet ve zamanlama açısından YİD projelerinden daha iyi performans gösterdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The emergence of a public-private-partnership gives governments the option to meet their infrastructure needs and demands in alternative ways. The acquisition of infrastructure projects using these methods require that the public and private sectors adopt new skills, roles, responsibilities and risks, and thus effectively manage all stages of a project's life cycle. Design-Build (DB) and Build-Operate-Transfer (BOT) contracts are the two types of public-private-partnerships that are widely used in the region that are aimed in this study In order to analyze and compare DB and BOT projects, this study collected data, by means of convenient random sampling, from construction projects built by ministries of Turkey. Statistical tests were conducted to determine if the metrics related to cost and schedule. The findings of this study will help the public agencies decide what delivery method is best for their projects in terms of controlling costs and schedule. Results show that DB projects outperform BOT projects in terms of cost and schedule.