Pelvik ağrı etki anketi'nin (The pelvic pain impact questionnaire) Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği
The validity and reliability of the Turkish version of the pelvic pain impact questionnaire
  1. Tez No: 617377
  2. Yazar: TUĞÇE KEZİBAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik Ağrı, Yaşam Kalitesi, Anketler, Sonuçların Tekrarlanabilirliğİ, Pelvic Pain, Quality of Life, Surveys and Questionnaires, Reproducibility of Results
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamız Jane Chalmers ve ark. tarafından geliştirilen Pelvic Pain Impact Questionnaire (PPIQ) anketinin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını gerçekleştirmek amacıyla planlandı. Çalışmamıza yaş ortalaması 43,67±11,71 yıl olan 110 pelvik ağrılı kadın dahil edildi. Katılımcıların tanımlayıcı özellikleri sosyo-demografik bilgi formu kullanılarak kaydedildi. Çalışmamızda katılımcıların ağrının yeri, özelliği, zamanla ilişkisi ve şiddetini belirlemek için McGill-Melzack Ağrı Anketi (MPQ), ağrı şiddeti ölçüm yöntemi olarak Görsel Analog Skalası (GAS), yaşam kalitelerini incelemek için (Kısa Form-36) SF-36 anketi kullanıldı. Katılımcıların jinekolojik hikayelerini de içeren demografik ve tanımlayıcı verileri kaydedildikten sonra en sık yaşadıkları şikayetlere bakıldığında %63,6 ile en sık kabızlık olduğu belirlendi. Pelvik ağrı süresi 5 yıldan az olan katılımcıların oranı %68,2 olarak bulundu. Ortalama GAS puanı 4,54±1,89 bulundu ama son 7 gün içindeki GAS puanları değerlendirildiğinde en yüksek olarak aktivite esnasındaki GAS puanı 6,10±1,97 olarak tespit edildi. McGill puanı ile pelvik ağrı etki anketi arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon bulundu. SF-36'nın alt boyutları olan fiziksel sağlık puanı ve mental sağlık puanı ile pelvik ağrı etki anketi arasında yüksek düzeyde negatif korelasyon saptandı. Sorular arasındaki korelasyonlar incelendiğinde, sorular arasındaki minimum korelasyon 0,746 ve maksimum korelasyon 0,770 olarak hesaplandı. Elde edilen değerlere göre sorular arasındaki korelasyonun iyi düzeyde olduğu belirlendi. Anketin cronbach alpha skoru ise 0,920 olarak hesaplandı. Bu çalışmanın sonuçları Pelvic Pain Impact Questionnaire (PPIQ) anketinin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenir olduğunu ve Türkiye'de kronik pelvik ağrının değerlendirilmesi ve tedavisinin planlanmasında kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Our study was planned to investigate the validity and reliability of Turkish version of Pelvic Pain Impact Questionnaire (PPIQ) developed by Jane Chalmers et al. One hundred and ten women with pelvic pain were included in the study and mean age was 43.67±11.71. Descriptive characteristics of the participants were recorded using the socio-demographic information form. In this study, McGill-Melzack pain questionnaire was used to determine the location, duration, intensity and features of the pain, Visual Analog Scale (VAS) was used for measurement of pain intensity and Short Form-36 (SF-36) questionnaire was used for analyzing the participants' quality of life. After demographic and descriptive data including the gynecological histories of the participants were recorded, the most common complaint was constipation with %63.6 rate. The rate of participants who had pelvic pain duration less than five years was found as %68.2. The mean VAS score was 4.54±1.89, however when the VAS scores of the last 7 days were assessed the highest score was the pain during activity which founded as 6.10±1.97. A high correlation was found between the McGill scores and the pelvic pain impact questionnaire score. A high-level negative correlation was found between the SF-36's sub-dimensions, physical health score and mental health score, and the pelvic pain impact questionnaire. When the correlations between the questions were examined, the minimum correlation between the questions was calculated as 0.746 and the maximum correlation was 0.770. According to these values, it was determined that the correlation between the questions was at a good level. Cronbach alpha score of the questionnaire was determined as 0.920. The results of this study were showed that Turkish version of Pelvic Pain Impact Questionnaire (PPIQ) is valid and reliable and it can be used for assessment and treatment planning of chronic pelvic pain in Turkey.