Ligamentöz laksitenin ayak-ayak bileği yapılarına etkisinin sonlu elemanlar yöntemiyle belirlenmesi
Finite-element analysis to determine the effect of ligamentous laxity on foot and ankle
- Tez No: 617417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ligamentöz laksite, sonlu elemanlar analizi, ayak biyomekanikleri, pes planus, ayak arkları, Ligamentous laxity, finite element analysis, foot biomechanics, pes planus, foot arches
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ligamentöz laksitenin, ayak-ayak bileğinin dizilimine ve bu bölgedeki kemik ve yumuşak dokularda oluşan streslere etkisini sonlu elemanlar yöntemiyle araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastane kayıt sisteminde ayak manyetik rezonans görüntüleme ya da bilgisayarlı tomografi verileri bulunan, değerlendirmeleri normal referans değerler arasında olan ve ayağında herhangi bir patoloji olmayan 4 kadın birey ile başlandı. Bu olguların arasından en uygun 1 ayak görüntü verisi seçildi. Seçilen veriler, Mimics, Geomagic ve Solidworks programları yardımıyla 3D modellere dönüştürüldü. Farklı oranlarda (%10-%80) ligamentöz laksite oluşturulan ayak modellerindeki analizler, ayakta durma pozisyonuna uygun fizyolojik şartlarda Ansys workbench programıyla gerçekleştirildi. Bulgular: Ligamentöz laksite oranı arttıkça ayak plantar yüzeyi, ön ayak plantar yüzeyi, kalkaneus ve metatarsal kemiklerdeki maksimum stres değerlerinin artarak stres dağılımlarının etkilendiği belirlendi. Bununla birlikte ligamentöz laksitedeki artışın ayak dizilimini etkilediği ve plantar fasya gerilim kuvvetlerini arttırdığı bulundu. Sonuçlar: Çalışmanın sonucunda, ligamentöz laksitenin ayak yapılarında oluşan stres değerlerini artırdığı, stres dağılımlarını olumsuz yönde etkilediği ve ayak dizilimini etkileyerek ayaktaki stabiliteyi bozduğu belirlendi. Bu nedenle ligamentöz laksitenin ayak patolojileri için bir risk faktörü olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of ligamentous laxity on the alignment of the foot-ankle and the stresses occurring in the bone and soft tissues in this region using the finite element method. Materials and Methods: The study started with 4 female individuals who had foot magnetic resonance imaging or computed tomography data in the hospital registry system, had no pathology in their feet and whose measurement were among the normal reference values. The most suitable foot image data was selected among these cases. The selected data were transformed into 3D models with the help of Mimics, Geomagic and Solidworks programs. Analyzes in foot models with different rates (10%-80%) of ligamentous laxity were performed by using Ansys workbench program under physiological conditions suitable for standing position. Results: It was determined that as the rate of ligamentous laxity increased, maximum stress values in foot plantar surface, forefoot plantar surface, calcaneal and metatarsal bones increased and stress distributions were affected. It was also found that increase in ligamentous laxity adversely affected foot alignment and increased plantar fascia tension forces. Conclusion: As a result of the study, it was determined that ligamentous laxity increases stress values in foot structures, negatively affects stress distributions and deforms foot stability by affecting foot alignment. Therefore, it is thought that ligamentous laxity may be a risk factor for foot pathologies.