Metal–metal hibrit nanopartiküllerinin Tilia tomentosa bitkisinin ekstraktı kullanılarak 'yeşil kimya' tekniği ile sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyel özelliğinin incelenmesi
Synthesis and characterizaiton of metal-metal hybrid nanoparticles using Tilia tomentosa plant extract wi̇th 'green chemistry' and investigation of their antibacterial activities
- Tez No: 617446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hibrit nanopartikül, Yeşil kimya sentezi, Tilia tomentosa, Nanopartikül, Hybrid nanoparticles, Green chemistry synthesis, Tilia tomentosa, Nanoparticles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Nanoteknolojinin gelişmesiyle birlikte nanopartiküllere olan ilgi giderek artmaktadır. Bunun bir sonucu olarak nanopartiküllerin sentezlenmesi için yeni sentez yöntemlerinin keşfedilmesi ortaya çıkmıştır. Yaygın olarak kullanılan ve antibakteriyel özelliğinin olduğu bilinen gümüş nanopartiküller (Ag NP), farklı metallerle hibrit nanopartiküller (hNP) kimyasal madde kullanılarak sentezlenmektedir. Ancak kimyasal madde kullanımı çevre açısından zarar verici etkilere sahiptir. Bundan dolayı kimyasal madde kullanımının giderilmesi ve zararlı etkilerin ortadan kaldırılması açısından yeşil kimya sentez tekniği büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada metal-metal hNP ler kimyasal madde kullanılmadan biyouyumlu, basit ve düşük maliyetli sentez olan yeşil kimya sentez tekniği kullanılarak sentezlenmiştir. Metal-metal hNP'lerin metal NP'lere göre fiziksel ve kimyasal açıdan daha yüksek aktivite sağlamaktadır. Tilia tomentosa sulu bitki ekstraktı kullanılarak Ag-Cu, Ag-Zn, Ag-Fe metal-metal hNP ler sentezlenmiştir. Antibakteriyel aktivite testleri için Gram (+) Staphylococcus aureus , Gram (-) Escherichia coli bakterisi ve Candida albicans fungus mikroorganizmaları kullanıldı. Metal-metal hNP'lerin oluşumuna reaksiyon süresinin etkileri incelendi. 100 mg/L Tilia tomentosa bitki ekstraktı tüm hedef patojenlerin gelişimini inhibe etmede düşük bir önleyici etki gösterdi. 100 mg/L Ag-Cu, Ag-Zn ve Ag-Fe hNP'leri tüm patojenlerin büyümesini ~%100'e yakın inhibe etmiştir. Metal-metal hibrit nanomalzemelerin mikroorganizmaların inhibisyonunda sinerjistik etkiye sahip olduğu antibakteriyel testlerle gözlemlenmiştir. Sentezlenen bitki ekstraktı kullanılarak metal-metal hNP'lerin biyomedikal ve biyoanalitik uygulamalarda kullanımının genişleyecek olması umut vericidir.
Özet (Çeviri)
As a consequence, the discovery of novel synthesis methods for the synthesis of nanoparticles has emerged. The silver nanoparticles (Ag NP), which are known to be abused and known to have antibacterial properties, are synthesized using chemical compounds of hybrid nanoparticles (hNP) from different metals. However, the use of chemicals has harmful effects on the environment. The green chemistry synthesis technique is of great importance in terms of eliminating the use of chemicals and eliminating harmful effects due to the reasons. In the study, metal-metal hNPs are used as biocompatible, simple and low- was synthesized using chemical synthesis technique. Metal-metal hNPs provide higher physical and chemical activity than metal NPs. Ag-Cu, Ag-Zn, Ag-Fe metal-metal hNPs were synthesized using Tilia tomentosa aqueous plant extract. For antibacterial activity tests, Gram (+) Staphylococcus aureus, Gram (-) Escherichia coli bacteria and Candida albicans fungus microorganisms were used. The effects of the reaction time to the formation of metal-metal hNPs have been investigated. The 100 mg / L Tilia tomentosa plant extract showed a slight inhibitory effect on inhibiting the development of all target pathogens. 100 mg / L Ag-Cu, Ag-Zn and Ag-Fe hNP inhibited ~ 100% growth of all pathogens. It has been observed with antibacterial tests that the metal-metal hybrid nanomaterials have a synergistic effect on the inhibition of microorganisms. It is promising that the use of synthesized plant extract will expand the use of metal-metal HNPs in biomedical and bioanalytical applications.