GDO''lu beslenen sıçanlarda işitsel uyaran ve egzersiz uygulamalarının cinsiyet hormonları üzerine etkisi
Effects of auditory stimulus and exercise on sex hormones in GMO-FED rats
- Tez No: 617447
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇOKSEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: GDO, İşitsel Uyaranlar, Cinsiyet Hormonları, GMO, sex hormones, Audıtory Stımulus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ; Bu çalışma ile geneteği değiştirilmiş organizmalarla(GDO) beslenme,İşitsel uyaranlar ve Egzersiz uygulamasının ratların yapısal ölçümleri,fonksiyonel özellikleri ve cinsiyet hormonları üzerindeki etkisi araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM; Çalışmada 8 haftalık 32 erkek ve 32 dişi olmak üzere toplam 64 adet Spraque Dawley cinsi sıçan kullanıldı, Sıçanlar her iki cinste GDO, İşitsel ve Egzersiz uygulamaları ve bunların kontrol grubu olarak 8 grupta deney yapıldı. GDO uygulaması;günde 20ml su + 20ml mısır şurubu karıştırılarak beslenildi, İşitsel uygulaması; günde 60 dakika 55 desibel ses yüksekliğinde Segah ve Hüseyni makamı dinletirildi.Egzersiz uygulaması; 80 cm uznluğunda 40 cm genişliğinde havuzda zorlu yüzme olarak uygulandı. BULGULAR; GDO uygulanan tüm sıçanlarda vucut ağırlıklkarının anlamlı bir artış gösterdiği tespit edildi(p˂0,05). Egzersiz uygulanan deneklerin kan laktat düzeyinde anlamlı artışlar gözlendi(p˂0,05). Müzikal İşitsel uyaranlar ise cinsiyet hormonları üzerinde etkili olduğu GDO'lu beslenen dişi sıçanlarda ise östrojen düzeylerinde önemli azalmalar meydana geldiği tespit edildi (p˂0,05). SONUÇ; GDO ile beslenme tercihinin, deneklerin vücut kompozisyonunu önemli oranda etkilediği, yüzme ve ses uyaranlarının cinsiyet hormonları üzerinde etkili olduğu, egzersiz ve GDO ile beslenen erkek sıçanlarda testesteron düzeylerinde artan yönde, östrojen düzeylerinde ise dişi sıçanlarda özellikle GDO'lu beslenenlerde önemli oranda azalma belirlenmiş olması, yüksek fruktoz içeren GDO'lu beslenmenin cinsiyet hormonları üzerinde meydana getirdiği değişikliklerin, çok önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi, egzersiz ve işitsel uyaranlar ile GDO'lu beslenmeye sistem cevabı mekanizmalarının açıklanabilmesi için, konu ile ilgili çok yönlü daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE; This study with geneteg modified organisms (GMOs) diet, the rats structural measurements of auditory stimuli and physical exercise, the effect on the functional characteristics and sex hormones have been investigated. MATERIALS AND METHODS; Study, 8 week old 32 males and 32 females for a total of 64 Sprague Dawley rats were used in Rats of both sexes GMO, audio and exercise and test was performed in 8 groups as their controls. GMO application; was fed 20ml water 20ml corn syrup day stirring Visual application 60 min 55 decibels in volume per day Segah and Hüseyni authority listened. exercise application, 80 cm long, 40 cm wide water canister was performed as the forced swimming. RESULTS: GMO is applied all rats showed a significant increase in body weight detected (p˂0,05). The exercise showed significant increases in blood lactate levels of applied subjects (p˂0,05). The musical auditory stimuli have an effect on the sex hormones GMO fed female rats were found to occur in significant reduction in estrogen levels (p˂0,05). CONCLUSION: Of a preferred feeding GMO subjects' body composition significantly affect swimming and audio stimuli is effective on sex hormone, exercise and fed male rats GMO in ascending direction in testosterone levels, and estrogen levels in female rats especially GM infants fed achieve significant reductions to be determined, high fructose containing the changes caused by the sex hormones of the GMO diet, can lead to very serious health problems, exercise, and to explain the GMO feeding system response mechanism with auditory stimuli, making the versatile more research on the subject was evaluated as required.