Kadın üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyi ile denge performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the correlations between female university students' levels of physical activity, balance performance
- Tez No: 617450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÇELENK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Female university students, physical activity, balance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitedeki kadın öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin denge performanslarına nasıl bir etki oluşturacağının incelenmesidir. Çalışmaya, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Adıyaman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan 64, diğer bölümlerden 230 ve toplamda 294 gönüllü kadın öğrenci katıldı. Gönüllülerin Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile denge performansları biodex denge sistemi ile fiziksel özellikleri vücut analiz sistemi ile antropometrik ölçümleri ise mezura ile araştırmacı tarafından yapılmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi sınıflandırılmış; deneklerin çoğunluğu minimal aktif (%49,7), inaktif (%31,3) ve çok aktif (%19,08) üniversite öğrencilerinden oluştuğu tespit edilmiştir. Gönüllü deneklerin bel kalça oranına göre %96,6'sı ve bel çevresi (cm) risk faktörü değerlendirmesinde ise %93,9'u normal risk faktörü taşıdığı belirlenmiştir. Bel kalça oranı obezite sınıflamasında öğrencilerin büyük bir çoğunluğu (%99,3) obezite sınırının altında olduğu tespit edilmiştir. Beden kütle indeksi sınıflamasında bireylerin büyük bir çoğunluğu (%68,7) normal kilolu, %0,7'si obez grubundaki öğrencilerden oluştuğu görülmüştür. Yağ yüzdesi baz alınarak yapılan sınıflamada %44,2'sinin normal yağ yüzdesine sahip öğrencilerden oluştuğu tespitine varılmıştır. Öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümleri açısından bakıldığında beden eğitimi ve spor yüksekolunda öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi skor ortalamaları üniversitenin diğer bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin skor ortalamalarından yüksek olduğu görülmüştür. Spor yapan öğrencilerin çoğunluğu çok aktif fiziksel aktivite düzeyine sahipken spor yapmayan öğrencilerin çoğunluğu ise minimal aktif fiziksel aktivite düzeyinde yer almaktadır. Katılımcıların en düşük vücut yağ yüzdesi fiziksel aktivite düzeyi aktif grubundaki, en yüksek yağ yüzdesi ise İnaktif grubundaki öğrencilerde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin fiziksel aktivite skorları ile denge performans skorları arasında pzotif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite skorları artıkça öğrencilerin dengeleri bozulmuştur. Öğrencilerin denge performansları puan ortalamalarında fiziksel aktivite seviye sınıflamasına göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Vücut yağ yüzdesi düşük olanların yüksek olanlardan daha iyi bir denge performansına sahip olduğu görülmüştür. Beden kütle indeksi sınıflamasına göre zayıf ve normal kilolu öğrencilerin denge performanslarının kilolu ve obez öğrencilere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Denge performanslarına bakıldığında ise bedene eğitimi ve spor yüksekoukulunda (BESYO) da öğrenim gören öğrencilerin performansları diğer bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin denge performanslarından daha iyi olduğu görülmüştür. Spor yapan öğrencilerin denge peformanslarının spor yapmayan öğrencilerin performanslarının daha iyi olduğu görülmüştür. Fiziksel aktivitenin, fazla kilo ve obezitenin engellemesinin en önemli yollarından birisi olduğu aynı zamanda da, vücut yağ yüzdesine, beden kütle indeksine olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Üniversite öğrencileri arasında, uygun ağırlıkta olma ve yüksek fiziksel aktivite seviyeleri teşvik edilmelidir. Ayrıca okullar, düzenli fiziksel aktivite yapmanın sağlığa faydalarını açıklarken, bireysel ihtiyaçları için gençlere, fiziksel aktivitelere geniş kapsamlı katılımları için fırsatlar sağlamalıdırlar. Anahtar kelimler: Kadın Üniversite Öğrencileri, Fiziksel Aktivite, Denge
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of female university students' levels of physical activity on their balance performance. 294 volunteering female students 64 of whom were from the school of physical education and sport of Adıyaman University and 230 of whom were from the other departments of the university were included in this study. The volunteering participants' physical activity levels were measured through international physical activity survey, their balance performance was measured with Biodex balance system, their physical properties were measured through body analysis systemand their anthropometric measurement was made by the researcher. Accordingly, the majority of the participants were found to be 49.7% minimally active and a small portion of them were found to be 19.0% very active. According to waist-hip ratio, 96.6% and according to waist circumference evaluation, 93.9% did not have risk factor in the normal class. A great majority of the participants were found to be under 99.3% obesity limit according to waist-hip ratio obesity classification. The majority of them had normal weight according to body-mass index while a small portion of them were in the 0.7% obese group. In the classification based on body fat percentage, it was found that 44.2% had normal fat percentage. According to the other departments they attended, it was found that the students attending the school of physical education and sport had higher score averages for physical activity levels. Whereas the majority of students doing sport had very active levels of physical activity, most of the students who do not do sport were at minimally active physical activity levels. It was found that the students in the group of very active physical activity level had the lowest body fat percentage while the ones in the inactive group had the highest body fat percentage. A positive relationship was found between the students' physical activity scores and balance performance scores. As the physical activity scores increased, the students' balances were impaired. There was no statistically significant difference between the students' balance performance score scores at the physical activity level classification. It was also found that the students with lower body fat had better balance performance than those having higher body fat. According to body-mass index, it was found that thin students and students with normal weight had better balance performance than overweighed and obese students. On analysing their balance performance, it was found that the students attending the school of physical education and sport had better balance performance than the students of other departments. That the students who did sport had better balance performance than the students who did not do sport. It was concluded that Physical activity, overweight and obesity prevention is one of the most important ways as well as has been found to have a positive effect on the body fat percentage and body mass index. Proper weight and higher physical activity levels should be promoted among university students. Additionally, schools should provide opportunities for young people to participate in a wider range of physical activities that address their individual needs while promoting the health benefits of engaging in regular exercise.