Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite ve inaktivite durumlarının yaşa ve cinsiyete göre incelenmesi
Investigation of the physical activity and inactivity status of university students by age and gender
  1. Tez No: 655780
  2. Yazar: İREM YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivite Düzeyi, Fiziksel Aktivite, Üniversite öğrencisi, Activity Level, Physical Activity, University Student
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı fakültelerde eğitim gören üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışma fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi ve etkileyen değişkenlerin ortaya konması ile mevcut duruma yönelik önerilerin ortaya konmasını amaçlamıştır. Bu çalışmada öğrencilere ait demografik bilgi formu ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi için Öztürk (2005) tarafından uyarlanan“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form”kullanılmıştır. Araştırmaya 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Selçuk Üniversitesinde eğitim gören toplam 362 (Nkadın: 156, Nerkek:206) öğrenci çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Analizinde ise betimleyici istatistiki değerleirn hesaplanması sonrasında normallik analizine tabii tutulmuştur. Çalışmada parametrik olmayan testlerden İkili karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Çalışmanın sonucunda cinsiyete göre fiziksel aktivite düzeyinin erkek öğrencilerde daha fazlayken yürüme puanlarının kadın öğrenciler lehine yüksek olduğu; yaşa ve sınıfa göre değerlendirmelerde üniversiteye yeni başlayan gruplar ve yaşların daha düşük yürüme fiziksel aktivite düzeyine sahip oldukları; fakülteye göre hukuk fakültesi ve İİBF'sine göre güzel sanatlar fakültesi ve turizm fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin daha yüksek olduğu, sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna göre çapraz tablo ve karşılaştırma testlerinden çıkan sonuçların yorumlanması ve tartışılmasında ilgili literatür ile uyuşmalar gözlenmiş, değişkenlerin mevcut örneklem bazında yol gösterici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın ışığında kampüs ortak kullanım alanlarının düzenlenmesi ve öğrencilere yönelik geliştirilebilir olanaklar önerilerde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the physical activity levels of university students studying in different faculties according to various variables. The study aimed to determine the levels of physical activity and to reveal the variables that affect it, and to put forward recommendations for the current situation. In this study, the“International Physical Activity Questionnaire-Short Form”adapted by Öztürk (2005) was used to determine the students' demographic information form and physical activity levels. A total of 362 (Nwoman: 156, Nman: 206) students studying at Selcuk University in the 2019-2020 academic year participated in the study voluntarily. In the analysis of the study, it was subjected to normality analysis after the descriptive statistical values were calculated. The Mann-Whitney U Test for paired comparisons and Kruskal-Wallis Variance Analysis for multiple comparisons were used in the study. The significance level was taken as 0.05 in the study. As a result of the study, it was found that physical activity level by gender was higher for male students, while walking scores were higher in favor of female students; According to the evaluations according to age and class, it is observed that the groups who have just started university and the ages have lower walking physical activity level; According to the faculty, the physical activity levels of the students of the faculty of fine arts and the faculty of tourism are higher than the faculty of law and FEAS. Accordingly, in the interpretation and discussion of the results obtained from the cross table and comparison tests, agreement with the relevant literature was observed, and it was concluded that the variables were guiding on the basis of the present sample. In the light of the study, the arrangement of the campus common areas and improvable possibilities for the students were presented.