Üniversite öğrencilerinde seçmeli beden eğitimi ve spor derslerinin bazı biyomotorik özellikler ile beden algısı ve sosyal iletişim becerisi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of selective physical education and sports courses on university students on size and social communication skills with some biomotoric features
  1. Tez No: 649297
  2. Yazar: SİNAN ÇELİKBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP AKİF AFYON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Seçmeli Beden Eğitimi ve Spor, Biyomotorik özellik, Beden algısı, Sosyal iletişim becerisi, University, Elective Physical Education and Sports, Biomotoric feature, Body perception, Social communication skill
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı; üniversitede eğitim gördükleri fakülte ve yüksekokullarında fiziksel aktivite düzeyleri düşük ve sporcu olmayan bölüm dışı seçmeli Beden Eğitimi ve Spor derslerini seçerek bu derslere katılan, kadın ve erkek öğrencilerin dönemlik derslerinin bazı biyomotorik özellikler, beden algısı ve sosyal iletişim becerileri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde ortak zorunlu dersler listesinde seçmeli Beden Eğitimi ve Spor derslerini alan, araştırma izinleri alınarak çalışmaya gönüllü olarak katılan 240 öğrenci (123 kadın, 117 erkek) oluşturdu. Araştırmada tarama, anket ve ön test-son testli deneysel yöntem kullanıldı. Üniversite öğrencilerinin kişisel özelliklerini belirlemek için, bilgi formu, Hovardaoğlu ve Özdemir (1990) tarafından Türkçeye uyarlanan Beden Algısı ölçeği ve Korkut (1996b) tarafından Türkçeye uyarlanan İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) ve biyometrik özellikleri belirleme formu kullanılmıştır. Araştırma öncesi öğrencilere kimlik bilgileri, beden algısı ve iletişim becerileri ölçekleri doldurtuldu. Dönem başında Biyomotorik özelliklerden ön test; (Boy, Ağırlık, Esneklik, Denge, Dikey Sıçrama, Sırt, Triceps, Biceps, Bel, Karın, Bacak) ölçümleri Spor Bilimleri Fakültesi laboratuvarında ölçüm protokollerine uygun olarak alındı. Dönem sonu 14. haftada aynı ölçümler araştırmacı tarafından son test olarak tekrarlandı Araştırmada elde edilen veriler SPSS programıyla test edildi. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov-Smirnov normallik testi yapılmış olup parametrik testler ile analizler gerçekleştirilmiştir. Tek bir grup ve bu grup üzerinde yapılan iki ölçme söz konusu olduğundan ilişkili gruplar testi analiz sürecinde kullanılmıştır. Ayrıca çalışma verilerinin betimsel özelliklerini belirlemek için yüzde (%), aritmetik ortalama (¯x), standart sapma (ss) ve frekans (n) değerleri belirlenmiştir. Çalışma grubunun ön ve son test puanlarının normal dağılım göstermesinden dolayı ön test puanları ile son test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farklılığın olup olmadığı bağımsız örneklemler t-testi ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca gruplara göre puanların anlamlı düzeyde farklılaşma durumlarını belirlemek amacıyla t-testi ve One Way ANOVA analizi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde anlamlılık düzeyi (p)0.05 olarak belirlenmiştir. Seçmeli Beden Eğitimi ve Spor derslerini alan üniversite öğrencilerinin beden algısı ve sosyal iletişim puanlarının ders öncesine göre arttığı, öğrencilerin biyometrik özelliklere ilişkin ön test son test puan ortalamaları incelendiğinde“ağırlık”ön test puan ortalamasının son test puan ortalamasından daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.“Esneklik”ön test puanının, son test puanından ve“sıçrama”ön test puanının, son test puanından daha düşük olduğu görülmüştür.“Denge”ön test puanının, son test puanından;“sırt”ön test puanının, son test puanından;“triceps”ön test puanının, son test puanından“biceps”ön test puanının, son test puanından;“bel”ön test puanının, son test puanından;“karın”ön test puanının, son test puanından ve“bacak”ön test puanının, son test puanından daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin katıldığı seçmeli beden eğitimi ve spor dersleri öğrencilerin; bazı biyomotorik özellikler ile beden algısı ve sosyal iletişim becerisi üzerine olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir. Seçmeli Beden eğitimi ve spor derslerinin bireylerin fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik olarak olumlu etkilerinin olduğunu düşünerek üniversitelerde zorunlu ders olarak eklenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; The aim of this course is to examine the effects of non-athletes elective Physical Education and Sports courses at the faculties and schools where they are educated at the university with low physical activity levels and non-athletes. The sample of the study consisted of 240 students (123 women, 117 men) who took elective Physical Education and Sports courses in Muğla Sıtkı Koçman University in the spring term of the 2018-2019 academic year, and who voluntarily participated in the study with the permission of the research. In the research, screening, questionnaire and pretest-posttest experimental methods were used. In order to determine the personal characteristics of university students, the information form, the Body Perception Scale adapted to Turkish by Hovardaoğlu and Özdemir (1990), and the Communication Skills Evaluation Scale (IBAS) adapted to Turkish by Korkut (1996b) and the form for determining biometric properties were used. Before the research, students were filled with identity information, body perception and communication skills scales. Preliminary testing of biomotoric properties at the beginning of the semester; (Height, Weight, Flexibility, Balance, Vertical Jumping, Back, Triceps, Biceps, Waist, Abdomen, Leg) measurements were taken in accordance with the measurement protocols in the Faculty of Sports Sciences. The same measurements were repeated by the researcher as the posttest at the end of the 14th week. The data obtained in the study were tested with the SPSS program. Kolmogorov-Smirnov normality test was carried out to determine whether the data show normal distribution and analyzes were carried out with parametric tests. Since there is only one group and two measurements on this group, the related groups test was used in the analysis process. In addition, percentage (%), arithmetic mean (¯x), standard deviation (ss) and frequency (n) values were determined to determine the descriptive properties of the study data. Since the pretest and posttest scores of the study group showed normal distribution, whether there was a significant difference between the pretest scores and posttest scores, independent samples were carried out with the t-test. In addition, t-test and One Way ANOVA analysis were used to determine the significant differentiation status of the scores according to the groups. The level of significance in analyzing the data was determined as (p) 0.05. It was revealed that the perception and social communication scores of university students who took the Elective Physical Education and Sports courses increased compared to before the class, and when the pre-test post-test average of the students' biometric properties were examined, the“weight”pre-test average score was higher than the post-test average. It was observed that the“flexibility”pretest score was lower than the posttest score and the“bounce”pretest score was lower than the posttest score.“Balance”of the pre-test score, post-test score; From the“back”pretest score, posttest score;“Triceps”pre-test score, post-test score“biceps”pre-test score, post-test score;“Waist”pre-test score, post-test score; It turned out that the“abdominal”pretest score was higher than the posttest score and the“leg”pretest score was higher than the posttest score. As a result, elective physical education and sports classes attended by university students; It can be said that it has positive effects on some biomotoric features, body perception and social communication skills. Elective Physical education and sports courses can be added as a compulsory course in universities considering that individuals have positive physiological, sociological and psychological effects.