Elit alp kayakçılarında taban basınç dağılımlarının incelenmesi
The investigation of plantar pressure distributions in elite alpine skiers
  1. Tez No: 617452
  2. Yazar: EMRE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Alp Disiplini, Basınç, Biyomekanik, Dönüş, Kayak, Kinetik, Alpine Skiing, Pressure, Biomechanics, Turn, Skiing, Kinetic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Alp kayak yarışmaları, fiziksel, fizyolojik, psikolojik, teknik ve taktik açıdan oldukça zorlu ve popüler bir kış sporudur. Literatürde yaralanma, postür, dönüş tekniği, vücut duruşunun hava sürtünmesi üzerindeki etkisi, kayak ve kar arasındaki sürtünme kuvvetleri, zemin tepki kuvvetleri gibi kayakçıların performansını etkileyen bazı mekanizmaların anlaşılması için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Saniyenin yüzde biri farkla kazananın belli olduğu bu branşta ulusal ve uluslararası başarıya sahip elit alp kayakçılarının yarış performansını etkileyen biyomekanik çalışmalar ise oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı ise elit alp kayakçılarının büyük slalom dönüş performansını etkileyen bazı biyomekanik faktörlerin açıklanmasıdır. Çalışmaya biri olimpik sporcu olmak üzere toplam 3 elit alp kayakçısı katılmıştır. Ölçümler, ~15o eğimli piste 27 m mesafeye simetrik bir şekilde kurulan 10 büyük slalom kapısının, 8 ve 9. dönüşünde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bir büyük slalom dönüşü 3 faza ayrılmış ve bu fazlarda gönüllülerin iç ve dış ayağa uyguladıkları basınç değerleri, basınca duyarlı tabanlıklar kullanılarak ölçülmüştür. Tabanlıklar ön, orta, arka, medial, lateral ve tüm ayak bölgelerine ayrılmıştır. Gönüllülerin bu bölgelere uyguladıkları basınç değerleri N/Kg olarak belirlenip, istatistiksel analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler incelendiğinde gönüllüler, büyük slalom dönüşleri esnasında her iki dönüşün tüm fazlarında farklı davranışlar sergilediği, fazlarda ilerledikçe uygulanan basıncın ön bölgeden topuk bölgesine doğru hareket ettiği ve ardışık dönüşlerde simetrik davranmadığı; sol dönüşte daha çok dış ayağa, sağ dönüşte ise iç ayağa basınç uyguladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alpine skiing is a popular winter sport with highly challenging physical, physiological, psychological, technical and hard tactical aspects. In the relevant literature, several studies were stuied to understand certain mechanisms affecting skier performance such as injury, posture, turning techniques, influence of posture on air friction, friction forces between the ski and snow, and ground reaction force. However, there are few biomechanical studies that examine the competition performance of elite alpine skiers who have national and international success in such a branch that the winner is decided in one hundredth of a second. The aim of this study is to shed light on certain biomechanical factors affecting giant slalom turn performance in elite alpine skiers. 3 elite alpine skiers, including one Olympic athlete, participated in the study. Measurements were carried out in the 8th and 9th turns at 10 giant slalom gates set symmetrically in 27 meters distance on a track with of ~15o slope. The study divided a giant slalom turn into 3 phases that measured the pressure exerted by the participants on the inside and outside foot using pressure-sensitive insoles. The insoles were divided into anterior, middle, posterior, medial, lateral and whole-foot areas. The pressure applied by the participants to these areas was calculated in N/Kg and subjected to statistical analyses. The analysis of the resulting data indicated that the participants behaved differently in all phases in both giant slalom turns, pressure moved from the anterior area to the heel as the phases advanced, and not symmetrical in successive turns, and pressure was applied mostly on the outside foot in the left turn and on the inside foot in the right turn.