Lomber disk hernili hastalarda izometrik ve izotonik egzersizler ile izotonik egzersizlerin ağrı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the impact of isometric and isothonic exercises and iototonic exercises on pain in patients with lomber disc hernia
  1. Tez No: 617453
  2. Yazar: HÜSEYİN MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lumbar disk herniasyonu, İzometrik egzersiz, İzotonik egzesiz, Ağrı, Lumbar disc herniation, Isometric exercise, Isotonic exercise, Pain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmanın amacı, lumbar disk hernili hastalarda bel ve bacak ağrısına, izometrik ve izotonik egzersizler ile izotonik egzersizlerin etkinliğini araştırmaktır. Çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulunun 16.06.2017 tarihli 2017/354 karar no'lu onayı ile gerçekleştirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı FTR ünitesinde, FTR uzmanı tarafından MR ve gerekli fizik muayene yapılıp lumbar disk herniasyonu tanısı konmuş bel veya bacak ağrısı bulunan; 20-65 yaş arası, koopere, ekstrüde disk herniasyonu olmayan, bulging ve protrüzyon derecesinde disk hernisi olan hastalardan, 30 erkek, 30 kadın olmak üzere 60 hasta randomize olarak çalışmaya alındı. Altmış hasta izometrik ve izotonik egzersizler grubu (15 kadın- 15 erkek) ve izotonik egzersizler grubu (15 kadın -15 erkek) olarak iki gruba ayrıldı. Her hastanın sosyo demografik bilgileri kaydedildi. Her iki gruptaki hastalara egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında Vizüel Analog Skalası (VAS), Fleksibilite testi (otur –uzan testi) ve Ostwestry Disabilite İndeksi (ODI) değerlendirmeleri yapıldı. İzometrik ve izotonik egzersizler, izotonik egzersizler gruplarına, lumbar bölgenin fleksör ve ekstansör kas gruplarına yönelik fleksiyon ve ekstansiyon yönünde vücut ağırlığı tarafından direnç oluşturularak supin ve prone pozisyonunda iki tip izometrik ve izotonik egzersizler iki tip izotonik egzersizler yaptırıldı. Her iki grup egzersizler 10 gün boyunca günde 3 set halinde 10 tekrarla yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu histogram, q-q grafikleri ve Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. İkili gruplar arası karşılaştırmalarda nicel değişkenler için Mann-Whitney U ve bağımsız iki örneklem t testleri uygulandı. Kategorik verilerin karşılaştırmalarında Pearson χ2 analizi kullanıldı. Egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası ölçüm karşılaştırmalarında Wilcoxon testi uygulandı. Verilerin analizi Turcosa Cloud (Turcosa Ltd. Co) istatistik yazılımında gerçekleştirildi. Anlamlılık düzeyi p0,05). Çalışmada, her iki egzersiz programının ağrı şiddetini azalttığı, bel esnekliğini ve lumbar bölge hareket genişliğini artırdığı ve günlük yaşam aktivitesini düzenlediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effectiveness of isotonic exercises with isometric and isotonic exercises in lumbar disc herniation. The study was conducted with the approval of the Ethics Committee of the Medical Faculty of Erciyes University with the decision no. 2017/354 dated 16.06.2017. Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation in the FTR unit, MRI and required physical examination by the FTR specialist and lumbar disc herniation diagnosed with waist or leg pain; Patients aged between 20-65 years, cooped, without extruded disc herniation, bulging and protrusion disc herniation, 60 patients (30 men and 30 women) were included in the study randomly. Sixty patients were divided into two groups as isometric and isotonic group (15 females - 15 males) and isotonic group (15 females - 15 males). Socio-demographic information of each patient was recorded. Visual analog scale (VAS), Flexibility test (sit-test) and Ostwestry Disability Index (ODI) were evaluated before and after exercise. Isometric and isotonic exercises, isotonic exercise groups, flexor and extensor muscle groups of the lumbar region flexion and extension of the body weight in the direction of the resistance by creating two types of supine and prone position isometric and isotonic exercises two types of isotonic exercises were made. Both groups performed 10 repetitions in 3 sets per day for 10 days. The normal distribution of the data was evaluated by histogram, q-q graphs and Shapiro-Wilk test. Mann-Whitney U and two independent samples t tests were used for quantitative variables. Pearson m2 analysis was used to compare categorical data. Wilcoxon test was applied before and after exercise. Data were analyzed by Turcosa Cloud (Turcosa Ltd. Co) statistical software. Significance level was accepted as p 0.05). In the study, it was concluded that both exercise programs reduce pain intensity, increase waist elasticity and lumbar region mobility and regulate daily life activity.