miR-126-3p' nin travmatik beyin hasarında ve travmatik beyin hasarından sonra gelişen hipofiz yetmezliğindeki rolünün araştırılması
Investigation of the role of miR-126-3p in pituitary insufficiency following traumatic brain injury and traumatic brain injury
- Tez No: 617455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL TAHERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: miR-126-3p, Travmatik Beyin Hasarı, Hipofiz Yetmezliği, miR-126-3p, Traumatic Brain İnjury, Pituitary Insufficiency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Travmatik beyin hasarı (TBH) hareket halindeki bir cismin duran kafaya, hareket halindeki kafanın duran bir cisme çarpmasıyla kinetik enerjinin kafatası ve kafatasının içindekileri ilgilendiren bir hasara dönüşmesi şeklinde tanımlanır. TBH sonrası, nöroendokrin bozukluk olarak bilinen biliş, gastrointestinal, kardiyovasküler ve kas-iskelet problemlerini içeren çeşitli fonksiyon bozuklukları meydana gelmektedir. Son zamanlarda TBH'nın hipofiz yetmezliği(HY)'ne neden olduğu bilinmektedir. Daha önce yaptığımız çalışma sonucunda TBH'dan sonra 1., 7., 21. ve 5. yılda hastalardan alınan serum örneklerinde miR-126-3p, miR-3610 ve miR-3907 ile TBH ve TBH'dan sonra gelişen HY arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. TBH geçiren hastaların bazılarında bilinmeyen nedenlerle HY gelişirken, bazılarında gelişmemektedir ve HY'nin mekanizması henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu nedenle bu tez projesinde TBH sonrası HY gelişen insan serumlarında daha önceki çalışmamızda ilişkili bulunan miR-126-3p'nin TBH ve TBH' ndan sonra ortaya çıkan HY 'de ve Hipotalamus–Hipofiz– Adrenal(HHA) ve Growth hormon – İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü (GH-IGF-1) aksında etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçtan yola çıkarak fare embriyolarına miR126-3p mikroenjeksiyonu yapılmış ve doğan farelere 2 aylık olduklarında mild-TBH uygulanmıştır. TBH'nin akut ve kronik dönemlerinde hipotalamus-hipofiz-adrenal dokularında POMC, CRH, CORT, DNMT2, GH ve IGF-1 genlerinin ekspresyon seviyeleri ve ACTH, CRH, CORT, GHRH, GH ve IGF-1 hormonlarının serum seviyeleri belirlenmiştir. Yaptığımız çalışma sonucunda; TBH ve TBH'dan sonra gelişen HY'nin mekanizmasında miR-126-3p'nin özellikle GH geni üzeriden etki yaptığını göstermektedir. Çünkü miR-126-3p mikroenjeksiyonu yapılan hayvanlarda TBH'dan sonra akut ve kronik dönemde GH geni mRNA ekspresyonun serum GH seviyeleri ile birlikte TBH'dan sonra akut dönemde arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca akut dönemde GH hormon ile korele olarak GHRH ve ACTH hormon seviyelerininde miR-126-3p'nin etkisiyle arttığı da tespit edilmiştir. Bu çalışma literatürde bu kapsamda yapılan ilk çalışmadır ve bu çalışmadan elde ettiğimiz verilerin yeni birçok projenin geliştirilmesine ve TBH'dan sonra gelişen HY'nin oluşum mekanizmasının çözülmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Traumatic brain injury (TBI) is defined as the movement of an object in motion to a standing head, where the moving head hits a standing object and kinetic energy is transformed into a damage to the contents of the skull and skull. Various functional disorders including cognition, gastrointestinal, cardiovascular and musculoskeletal problems occur after TBI. Recently, TBI is known to cause pituitary insufficiency (PI). As a result of our study, we found that there was a relationship between miR-126-3p, miR-3610 and miR-3907 and TBI developing after TBI and TBI in serum samples taken from patients at 1st, 7th, 21st and 5th years after TBI. detected. In some of the patients with TBI, PI develops for some unknown reasons, while others do not develop, and the mechanism of PI is not yet fully elucidated. Therefore, in this thesis project, miR-126-3p, which was found to be associated with PI induced human serum after TBI, was found in PI after TBI and TBI, and hypothalamus pituitary-adrenal (HHA) axis and Growth hormone - Insulin-Like Growth Factor (GH-IGF-1) is aimed to investigate the effect. For this purpose, miR126-3p microinjection was performed to mouse embryos and mild-TBH was administered to mice born at 2 months of age. Expression levels of POMC, CRH, CORT, DNMT2, GH and IGF-1 genes and serum levels of ACTH, CRH, CORT, GHRH, GH and IGF-1 were determined in the hypothalamic-pituitary-adrenal tissues in acute and chronic periods of TBI. As a result of our work; It shows that miR-126-3p has an effect on GH genes in the mechanism of PI that develops after TBI and TBI. Because the miR-126-3p microinjection in animals in acute and chronic period after TBI, the expression of mRNA in the GH gene mRNA expression increased with serum GH levels in the acute period after TBI. In addition, GHRH and ACTH hormone levels correlated with miR-126-3p the acute phase. This study is the first study in this context in the literature and we believe that the data obtained from this study will contribute to the development of many new projects and to solve the formation mechanism of PI which develops after TBI.