Akut karbonmonoksit zehirlenmelerinde yüksek akım nazal kanül tedavisi ile karboksihemoglobin yarılanma zamanının saptanması
Determination of carboxyhemoglobin half-life in patients with acute carbon monoxide poisoning treated with high flow nasal cannula
- Tez No: 617462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YAKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: karbonmonoksit zehirlenmesi, nazal kanül, hiperbarik oksijen tedavisi, carbon monoxide poisoning, nasal cannula, hyperbaric oxygen therapy (MeSH database)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç Akut karbonmonoksit zehirlenmesi ülkemizde ve dünyada nadir olmayan, hayatı tehdit edici bir çevresel acildir. Tedavisi geri solumasız standart yüz maskesi ile normobarik oksijen ya da hiperbarik oksijen aracılığıyla sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, akut CO zehirlenmesi ile acil servise başvuran hastalarda yüksek akım nazal kanül tedavisi ile CoHb yarılanma zamanını saptayıp, yüksek akım nazal kanülün hasta tolerasyonu ve konforunun araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Bu çalışma Kocaeli'de 2 tane 3. basamak hastanenin acil servisinde Ocak 2017 – Şubat 2018 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya acil servise akut karbonmonoksit zehirlenmesi ile başvuran, karboksihemoglobin düzeyi >%10 olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden erişkin hastalar dahil edildi. Hastalara yüksek akım nazal kanülle normobarik oksijen tedavisi uygulanarak karboksihemoglobin düzeyleri ölçüldü. Ayrıca verbal numerik rating skoruna göre hastanın konforu sorgulandı. Primer sonlanım ölçütü yüksek akım nazal kanül tedavisi ile karboksihemoglobin yarılanma zamanının belirlenmesidir. Sekonder sonlanım ölçütü ise yüksek akım nazal kanül tedavisinin hastalar tarafından tolerasyonu ve konforudur. Bulgular Çalışmada analiz edilen 33 hastanın COHb ortalama yarılanma zamanı 36,76 + 9,26 dakika olarak bulundu. Konfor değerlendirmesi yapılabilen 31 hastanın 20'si akım hızından rahatsız olmadığını belirtti. Bu 20 hastanın VNRS skorlarının ortancası 10 olarak saptandı. Akım değiştirme talebi olup akımı düşürülen 11 hastanın başlangıç VNRS skoru ortancası 7 iken, akım hastanın tolere edebildiği değere düşürüldükten sonraki VNRS skoru ortancası 9 olarak saptandı. Sonuç Akut CO zehirlenmesinde YANK ile oksijen tedavisi ile COHb yarılanma zamanı (bilinen diğer normobarik oksijen tedavi yöntemlerine göre) oldukça kısadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim Acute carbon monoxide poisoning is not a rare enviromental emergency worldwide. Treatment options are limited to normobaric oxygen therapy with non-breather face mask and hyperbaric oxygen therapy. Aim of this study is to determine the half-life of carboxyhemoglobin with high flow nasal cannula in the patients who admitted to emergency department with acute carbon monoxide poisoning. Tolerability and comfort of the high flow nasal cannula were also evaluated. Material and Method This study was conducted between January 2017 and February 2018 in two academic emergency departments of Kocaeli, Turkey. The patients who had carboxyhemoglobin level of >10% and accepted to participate to the study were included.. Comfort of the device were evaluated by verbal numeric rating score. Primary outcome was the determination of the half-life of carboxyhemoglobin with high flow nasal cannula. Secondary outcome was the tolerability and the comfort of the high flow nasal cannula. Results After excluding 6 of 39 patients, a total of 33 patients were analyzed in the study. Mean half-life of carboxyhemoglobin was determined as 36.76 + 9.26 minutes with high flow nasal cannula. 20 of the patients did not report intolerance to high flow with a median verbal numbering rating scale of 10. Among the 11 patients who requested a change in the flow rate, median verbal numbering rating scale was 7. After decreasing the flow rate, the median verbal numbering rating scale became 9. Conclusion Among the normobaric oxygen treatment options, the halif-life of carboxyhemoglobin is much shorter than the other methods with high flow nasal cannula treatment in the patients with acute carbon monoxide poisoning.