Vardiyalı çalışan personelin, iş-aile çatışma düzeylerinin belirlenmesi: Elazığ Havalimanı örneği
Determination of work-family conflict level of personell working in shift: The example of Elazığ Airport
- Tez No: 617463
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vardiya, vardiyalı çalışma sistemi, iş–aile çatışması, Shift, shift working system, work-family conflict
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Elazığ Havalimanı'nda vardiyalı sistem ile çalışan personellerin, iş - aile çatışma düzeyleri ölçülerek incelenmiştir. Yapılan çalışmada öncelikle, araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmak adına vardiyalı çalışma kavramı ve vardiyalı çalışmanın geçmişten günümüze kadar olan kronolojik sıralaması anlatılmıştır. Daha sonra, vardiyalı çalışma sisteminin tercih edilme sebepleri, vardiyalı çalışma sisteminin tercih edilmesi sonucunda çalışanların ve yöneticilerin nelerle karşılaşabileceği, daha sonra iş-aile çatışması ile ilgili tanımlamalar, iş–aile çatışmasının türleri, iş-aile çatışmasının kaynakları ve iş-aile çatışmasının vardiyalı çalışma sistemi ile ilişkileri ele alınmıştır. Birinci bölümde vardiyalı çalışma sistemi, ikinci bölümde iş–aile çatışması, üçüncü ve dördüncü bölümde ise Elazığ Havalimanı bünyesinde vardiyalı sistem de çalışan 228 personelin, hazırlanmış olan anket sorularına verdikleri cevaplar Statistical Package for Social Science for Windows (SPSS) 24.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma“Vardiyalı Çalışmanın Etkileri”ve“İş-Aile Çatışması”ölçekleri olmak üzere iki ayrı ölçekten oluşmaktadır. Katılımcıların ölçek içinde yer alan ifadelere katılma düzeyleri incelenirken en düşük seviyeden başlayarak sırasıyla“Kesinlikle Katılmıyorum”,“Katılmıyorum”,“Kararsızım”,“ Katılıyorum”ve“Kesinlikle Katılıyorum”derecesinde katılımları incelenmiştir. Likert tipi ölçeklendirme ile araştırmaya katılanların verdikleri cevapların aritmetik ortalamaları esas alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların, demografik özelliklerine, statü, ücret, çalışma biçimi gibi faktörlere bağlı olarak vardiyalı çalışma sisteminden etkilenme durumları ve bu etkilenme sonucunda iş–aile çatışma düzeylerinin ne derecede olduğunu tespit ederek çalışanlara ve yöneticilere çözüm önerileri sunup literatüre bu konu hakkında katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the work-family interviews of the personnel working in the shift system at Elazig Airport were measured. In the beginning, chronological narratives about the shift were mentioned, as well as the ones about the shifts, to create the theoretical framework. With selections from the selection of more preferred choices, then what business management might face, then what business mamagers may encounter, then about work-family conflict, shift work-family conflict choice, work-family conflict sources and work-famiy conflict is discussed in the connection with the shift system. In the first part, shift work system, in the second part work-family conflict, in the third and fourth part, the answers of 228 personnel working in the shift system at Elazig Airport to the questionnaire questions were analyzed using the Statitical Package for Social Science for Windows (SPSS) 24.0 package program. The research consists of two separate scales:“Effects of Shift Work”and Work-Family Conflict scales.While examining the participants levels of agreement with the statements in the scale, their participation in the levels of“Strongly Disagree”, Disagree“, ”Undecided“, ”Agree“ and ”Strongly Agree" was examined, starting from the arithmetic averages of the answers given by the participants of the research with Likert type scaling were taken as basis. The aim of this study is to contribute to the literature by presenting solitions to the employees and managers by determining the extent to which the employees are affected by the shift working system depending on factors such as their demographic characteristics, status, wages, working style and level of work-family conflict as a result of this effect.