Müzik öğretmeni adaylarının çalgı eğitimine yönelik zihin alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of candidate music teachers habits of mind for instrument education
  1. Tez No: 617496
  2. Yazar: ENDER CAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KURTASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Zihin Alışkanlıkları, Music Education, Instrument Education, Habits of Mind
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı müzik öğretmeni adaylarının Bireysel Çalgı Eğitimi derslerine yönelik zihin alışkanlıklarını tespit etmek ve bu zihin alışkanlıklarını çeşitli değişkenler ile değerlendirmektir. Araştırma tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmada verilerin elde edilmesi için ölçek geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu; Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencilerinden oluşmaktadır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda müzik öğretmenliği adaylarının zihin alışkanlıkları puanlarında cinsiyet değişkeni açısından fark bulunamamıştır. Katılımcıların; sınıf düzeyi, ana dal çalgıları, mezun olunan lise türü, haftalık ortalama çalışma süresi ve çalgı çalma yılı değişkenleri açısından farklar bulunmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the habits of mind of music teacher candidates in the Individual Instrument Education course and to evaluate these habits of mind with various variables. The research is a survey model. The scale was developed in order to obtain data. Sample of the research be formed that students of music teaching department from Konya Necmettin Erbakan University, Bolu Abant Izzet Baysal University, Mehmet Akif Ersoy University, Cumhuriyet University, Erzurum Ataturk University and Balikesir University. Data were analyzed using SPSS program. As a result of the research, no difference was found in the habits of mind scores of the music teacher candidates in terms of gender variable. Participants; differences were found in terms of grade level, major instruments, type of high school graduated, average working time per week and playing year variables. Some suggestions were made in line with the results of the research.