Thymbra sintenisii subsp. ısaurica'nın meme kanseri oluşturulmuş sprague- dawley cinsi sıçanlarda in vivo etkisinin incelenmesi
Investigation of in vivo effect of Thymbra sintenisii subsp. isaurica on breast cancer induced sprague-dawley
  1. Tez No: 617497
  2. Yazar: SEZGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN HEPOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, meme kanseri, kekik, cancer, breast cancer, tymus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser hücrelerin kontrolsüz bölünmesidir. Kanser dünya için önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve bunun sonucu olarak dünya ülkelerinde ekonomik yükün de artmasına neden olmuştur. Ülkemizde her yıl 150000 kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmekte ve 2020 yılında ise bu rakamın 300000 olacağı öngörülmektedir. Kanser ölüm sebebi olarak, kalp damar hastalıklarından sonra 2. sıradadır. Özellikle akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri en sık rastlanan türler arasındadır. Bu nedenle sağlık alanındaki çalışmalar kanserde yeni tedavi metotlarına kaymıştır. Ekonomik ve terapötik etkinliği fazla ajanlar geliştirmek en önemli hedef haline gelmiştir. Bu çalışmada da Thymbra sintenisii subsp. isaurica'nın (kara kekiğin) daha önce tamamladığımız in vitro kısmına istinaden in vivo kısmına geçilmesi planlanmıştır. Önerilen bu projede Denizli'den toplanan endemik bir tür olan Thymbra sintenisii subsp. İsaurica bitki ekstraktının kanserli hücre hatları üzerine toksitite testleri ekibimiz tarafından daha önce tamamlanmıştır. Projenin orjinalliği meme kanseri oluşturulan sıçanlarda Thymbra sintenisii subsp. isaurica'nın etkisi in vivo olarak incelenmesidir ve bu amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is the uncontrolled division of cells. Cancer has become an important health problem for the world and as a result, the economic burden in the world countries has increased. It was estimated that 150000 people have cancer every year in our country and it was estimated that this number will be 300000 in 2020. Cancer is the second leading cause of death after cardiovascular diseases. Especially, lung, breast and colon cancer which are among the most common types. For this reason, works on health have shifted to new treatment methods in cancer. It has become the most important goal in this circle to train agents with more economic and therapeutic efficacy. In this study, it was planned to switch to the in vivo part of Thymbra sintenisii subsp. isaurica (thymbra spicata) which we have completed the in vitro part previously. In this project, toxicity tests of Thymbra sintenisii subsp. İsaurica plant extract, which is an endemic species collected from Denizli have been completed by our team. In this project, the toxicity tests on cells with cancer of Thymbra sintenisii subsp Isaurica plant extract, which is an endemic species collected from Denizli, have been completed by our team. The essence of the project was to investigate the in vivo effect of Thymbra sintenisii subsp isaurica in breast cancer rats and it was aimed.