Evde sağlık birimine kayıtlı hastalarda üriner kateterizasyona bağlı sorunlar ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of urinary catheterization-related problems and effecting faktors in patients registered to home healt care
  1. Tez No: 617606
  2. Yazar: MURAT KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner kateterizasyon risk faktörleri, Evde bakım hizmetleri, Risk factors of urinary catheterization, home health care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, evde sağlık birimine kayıtlı olup, üriner kateter bulunan hastalarda yaşanan sorunlar ve bu sorunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplandı. Bu çalışmanın örneklemi İstanbul ili Sultanbeyli İlçesi sağlık birimlerine 10 Şubat 2018 -10 Haziran 2018tarihleri arasında kayıtlı evde bakım hizmeti gören ve herhangi bir nedenle üriner kateter takılı olan 90 hastayı kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan verileri elde etmek için Kişisel Bilgi Formu ve Evde Bakım Üriner Kateterli Hasta İzleme Formu kullanıldı. Verilerin analizinde; SPSS 21.0 programı ile tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanıldı. Gruplu değişkenler arasındaki ilişki Ki-Kare analiziyle test edildi. Bağımlı gruplarda Cochran Q testi, Mc Nemar testi, Friedman testi ve Wilcoxon testi uygulandı. Akıntı/Koku, İdrarda lökosit varlığı, Kateterin tıkanması, İdrar kaçağı/Sızıntısı, Travma/Kanama ve Kızarıklık/Ödem sorunlarının günlere göre anlamlı farklılık gösterdiği, genel olarak gün sayısı arttıkça sorunların artmakta olduğu belirlendi. Farklı faktörlerin birbiriyle ilişkisinin göz önünde bulundurulması evde sağlık bakımı ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi için önem taşımaktadır. Bazı bireylerde üriner katetere bağlı görülen sorunlar konusunda birden fazla çeşitlilikle karşılaşılmıştır. Örneklem dâhilinde Alzheimer/demans, serebro vasküler hastalıklar, kalça kırığı, parkinson, kanser, ağır mental retardasyon, omurilik yaralanması, osteoporoz, amiyotrofik lateral skleroz gibi farklı hastalık tanılarının olması bazı sorunların hastalığa bağlı spesifikliğe mi sahip olduğu, yoksa üriner katetere mi bağlı olduğu konusunda belirsizlik yaratabilmektedir. Bu nedenle benzer tanıları olan ve daha büyük örneklem gruplarında farklı çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the problems in patients with urinary catheter and the factors affecting these problems. Research data were collected by survey method. The sample of this study consisted of 90 patients with urine catheters registered to home healthcare service between February 10, 2018 and February 10, 2019 in Sultanbeyli District of Istanbul. Personal Information Form, Home Care Urinary Catheter Patient Monitoring Form were used to obtain the data used in the study. In the analysis of the data; Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used with SPSS 21.0 program. The relationship between the grouped variables was tested by Chi-Square analysis. Cochran Q test, Mc Nemar test, Friedman test and Wilcoxon test were used in dependent groups. It was determined that discharge / odor, presence of leukocytes in urine, occlusion of catheter, leakage, trauma / hemorrhage and redness / edema showed significant differences between different days, and in general the problems increased with increasing number of days. Consideration of the interrelation of different factors is important for improving home health care and quality of life. In some individuals, there have been multiple variations in the problems associated with urinary catheter. The diagnosis of Alzheimer / dementia, cerebro vascular diseases, hip fracture, parkinson's disease, cancer, severe mental retardation, spinal cord injury, osteoporosis, amyotrophic lateral sclerosis, and some other problems are related to the specificity of the disease or to the urinary catheter. uncertainty. Therefore, different studies may be recommended in larger sample groups with similar diagnoses.