İnsan kaynakları uygulamalarının örgüt iklimi üzerindeki etkisi: Bir araştırma
The effect of human resources practices on organizational climate: A research
  1. Tez No: 617607
  2. Yazar: ŞEVVAL PURTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgüt İklimi, Human Resources Practices, Organizational Climate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, insan kaynakları uygulamalarının örgüt iklimi üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu amaçla araştırmada öncelikle konuyla ilgili literatür araştırması yapılmış ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra alan araştırması kapsamında tekstil ve metal mutfak eşyası sektörlerinde çalışan, 320 beyaz yakalı çalışandan veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analiz edilmesinde, güvenilirlik, frekans, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; insan kaynakları uygulamalarından planlama, seçme ve yerleştirme, iş koşullarının, örgüt ikliminin örgütsel yapı, risk, samimiyet, destek, standartlar ve örgütsel kimlik boyutları üzerinde pozitif etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte eğitim ve geliştirme, performans yönetimi ve kariyer yönetimi uygulamalarının örgüt iklimi boyutlarından risk, samimiyet ve destek üzerinde pozitif etkisi tespit edilmiştir. Ücret yönetimi ve ilkelerinin örgüt ikliminin destek boyutu üzerinde olumlu etkisi saptanmıştır. Son olarak işçi sağlığı ve güvenliği uygulamaları risk boyutunu pozitif yönde etkilerken, standartlar boyutu üzerinde negatif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study to determine the impact of human resources practices on organizational climate. For this purpose, we first made a literature search on the subject in the study and conceptual framework. Then, within the scope of field research, data were collected from 320 white-collar employees working in the sector of textile and metal kitchenware. Reliability, frequency, correlation and regression analysis were applied to the data obtained as a result of questionnaire. As a result of the research; it has been determined that planning, selection and recruitment, working conditions of human resources practices dimensions have positive effect on organizational structure, risk, warmth, support, standards and identity of organizational climate dimensions. In addition, it was determined that training and development, performance management and career management that dimensions of human resources practices have positive effect on risk, warmth, support of organizational climate dimensions. Wage management and principles have positive effect on the support dimension of the organizational climate. Finally, it was concluded that while occupational health and safety practices positively affected the risk dimension, it had negative effect on the standards dimension.