Ankara Bilkent Şehir Hastanesi evde sağlık hizmetleri birimine kayıtlı 65 yaş ve üzeri hastaların idrar yolu enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of urinary tract infections in patients aged 65 and over registered in ankara Bilkent city Hospital home care services unit
- Tez No: 874368
- Danışmanlar: UZMAN İREP KARATAŞ ERAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: antimikrobiyal direnci, evde sağlık hizmetleri, üriner sistem enfeksiyonları, yaşlı, aged, antimicrobial resistance, home care services, urinary tract infections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda evde sağlık hizmeti alan hastaların idrar kültürlerinde üreyen bakterilerin yaygın epidemiyolojisi ve direnç paternlerinin değerlendirilmesi ve sahadaki hekimlerin ampirik tedavide karar verirken yararlanabilmeleri amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Erişkin Evde Sağlık Hizmetleri Birimine kayıtlı, 65 yaş ve üzeri hastalardan 1 Ekim 2022- 30 Eylül 2023 tarihleri arasında üriner enfeksiyon semptomları nedeniyle veya hasta/yakınının talebi üzerine alınan idrar kültür sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların kayıtları, hastane bilgi sisteminden geriye dönük olarak incelendi. Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, kültür ve antibiyogram sonuçları, risk faktörleri ve bir yıl içinde üriner enfeksiyon nedenli tekrarlayan başvuruları kaydedildi. Çalışmada yer alan verilerin istatistiksel analizleri için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) yazılımı, Mac için sürüm 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm testler iki yönlü olarak yapılmış ve sonuçlar 0,05'ten küçük p-değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 348 kişi dahil edildi. %67,20'si (n=234) kadındı. Yaş ortalaması 84±7,67 yıl idi. Hastaların bir yıl içerisinde üriner enfeksiyon geçirme sıklığı incelendiğinde median değer 1 olarak saptandı (minimum: 1-maksimum: 9). Toplamda 562 idrar kültür sonucu değerlendirildi. Üriner etkenlerin görülme oranları değerlendirildiğinde en sık Escherichia coli (%33,5) daha sonra sırasıyla Klebsiella pneumonia (%17,1), Proteus mirabilis (%6,6), Pseudomonas aeruginosa (%4.4), Enterococcus faecalis (%3) saptandı. İdrar kültürlerinden izole edilen etkenlerin antibiyotiklere duyarlılıkları Escherichia coli suşunda nitrofurantoine %94,1, Klebsiella pneumonia suşunda gentamisine %72,9 oranında saptandı. İzolatların antibiyotiklere genel duyarlılık oranları incelendiğinde nitrofurantoin %46,1, gentamisin %44,8 ertapenem-imipenem-meropenem %44,3 olarak belirlendi. Sonuç: Antimikrobiyal ajanların yaygın ve uygunsuz kullanımı son yıllarda büyük sorun haline gelen antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmıştır. Dirençli mikroorganizmaların sebep olduğu idrar yolu enfeksiyonları (İYE) tüm dünyada artış göstermektedir. Görülme sıklığı ileri yaşla beraber artan İYE, geriatrik popülasyonda ikinci en sık görülen enfeksiyondur ve yaş ortalamasının yüksek olduğu evde sağlık hastalarında İYE kaynaklı mortalitenin azaltılmasında erken tanı ve uygun antimikrobiyal tedaviye başlanması kritik bir rol oynamaktadır. Birinci basamakta idrar kültürünün çalışılmaması, hastane ortamında ise kültürün sonuçlanmasının zaman alması ampirik tedavinin önemini artırmaktadır. Ampirik tedavi seçimini doğru yapabilmek için İYE'ye ilişkin kılavuzlarla beraber bölgesel ve yerel dirence ait güncel veriler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu amaçla yaptığımız çalışmamız, hastanemiz evde sağlık hizmeti alan hastalarda en sık İYE etkeninin Escherichia coli olduğunu ortaya koymuş ve idrar kültürlerinden izole edilen etkenlerde antibiyotiklere yüksek oranda direnç saptanmıştır. Evde sağlık hizmetleri birimimize kayıtlı hastalarımıza, komplike olmayan sistitin ampirik tedavinde kontrendikasyon yoksa ilk seçenek olarak nitrofurantoin kullanımını önermekteyiz. Çalışmamızda idrar kültürlerinin yalnızca dokuzunda fosfomisin duyarlılığı çalışılmış olması dikkat çekici olup kılavuzlarda ilk tedavi seçenekleri arasında yer almakta ve birinci basamakta sık reçete edilmektedir. Bu sebeple daha fazla örnekle desteklenmesi ve direnç profilinin ortaya konması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of our study is to evaluate the common epidemiology and resistance patterns of bacteria cultured from urine samples of patients receiving home health services, and to provide useful information for field physicians when making empirical treatment decisions. Materials and Methods: In our study, we retrospectively evaluated urine culture results from patients aged 65 and older who were registered with the Adult Home Care Services Unit at Ankara Bilkent City Hospital between October 1, 2022, and September 30, 2023, due to urinary infection symptoms or upon the request of the patient/relative. The patients' records were examined retrospectively from the hospital information system. Clinical and laboratory findings, culture and antibiotic susceptibility test results, risk factors, and recurrent visits related to urinary infections within one year were recorded. The statistical analysis of the data in the study was performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software, version 27.0 for Mac (IBM Corp., Armonk, NY, USA). All tests were conducted as two-tailed, and results with p-values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: In the study, a total of 348 individuals were included. 67.20% of them (n=234) were female. The average age was 84±7.67 years. When examining the frequency of urinary infections within one year, the median value was found to be 1 (ranging from a minimum of 1 to a maximum of 9). A total of 562 urine culture results were evaluated. Among the urinary pathogens, Escherichia coli was the most common (33.5%), followed by Klebsiella pneumonia (17.1%), Proteus mirabilis (6.6%), Pseudomonas aeruginosa (4.4%), and Enterococcus faecalis (3%). The sensitivity of the isolates to antibiotics was as follows: Escherichia coli strains showed 94.1% sensitivity to nitrofurantoin, while Klebsiella pneumonia strains exhibited 72.9% sensitivity to gentamicin. Overall antibiotic susceptibility rates for the isolates were 46.1% for nitrofurantoin, 44.8% for gentamicin, and 44.3% for ertapenem-imipenem-meropenem. Conclusion: The widespread and inappropriate use of antimicrobial agents in recent years has led to the emergence of a major problem: antibiotic resistance. Urinary tract infections (UTIs) caused by resistant microorganisms are increasing worldwide. The incidence of UTIs, which increases with advanced age, is the second most common infection in the geriatric population, and early diagnosis and initiation of appropriate antimicrobial therapy play a critical role in reducing mortality due to UTIs in home healthcare patients with a high average age. The lack of urine culture in primary care and the time it takes for culture results in a hospital setting increase the importance of empirical treatment. In order to make the correct choice for empirical treatment, current regional and local resistance data should be taken into account along with guidelines for UTIs. Our study aimed to determine the most common causative agent of UTIs in patients receiving home healthcare services in our hospital, revealing that Escherichia coli was the most common pathogen and high rates of resistance to antibiotics were detected in isolates from urine cultures. We recommend the use of nitrofurantoin as the first choice for empirical treatment of uncomplicated cystitis, if there are no contraindications, to our patients registered in our home care services unit. It is noteworthy that fosfomycin sensitivity was studied in only nine of the urine cultures in our study. It is among the first treatment options in the guidelines and is frequently prescribed in primary care. For this reason, we think that it should be supported with more examples and the resistance profile should be revealed.