Atriyal elektromekanik gecikmenin koroner arter bypass cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyon gelişimini öngörmedeki değeri
Predictive value of atrial electromechanic delay on post coronary artery graft operation patients for atrial fibrillation occurence
  1. Tez No: 617614
  2. Yazar: TEMMUZ TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, koroner arter bypass cerrahisi, atriyal elektromekanik gecikme, atrial fibrillation, coronary artery bypass surgery, atrial electromechanic delay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon koroner arter bypass cerrahisi sonrasında en sık görülen, morbidite ve mortaliteyi ciddi olarak artıran bir aritmidir. Bu aritmiyi preoperatif olarak öngörmek bu morbidite ve mortalitenin engellenmesinde ve tedavi planlamasında ciddi avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle çalışmamızda atriyal elektromekanik gecikmenin postoperatif atriyal fibrilasyon gelişmesini öngörmedeki değerini araştırdık. Çalışma planı: İzole koroner arter bypass greft operasyonu yapılan 93 hasta prospektif olarak çalışmamıza alındı. Preoperatif olarak hastaların demografikhematolojik ve biyokimyasal parametreleri, EKG'leri kaydedildi. Ekokardiyafik ölçümleri yapıldı ve atriyal elektromekanik gecikmesi olan hastalar saptandı. Postoperatif dönemde sinüs ritminde kalan hastalar grup 1; atriyal fibrilasyon gelişen hastalar ise grup 2 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 12 led'li EKG de P dalgasının başlangıcı ile doku Doppler görüntülemedeki mitral lateral, mitral mediyal, triküspid lateral, sol atriyal lateral, sol atriyal mediyal ve sağ ventrikül lateral atriyal kasılma arasındaki süreler hesaplandı. Preoperatif olarak ölçülen atriyal elektromekanik gecikmenin postoperatif atriyal fibrilasyona giren grupta girmeyen gruba göre anlamlı olarak uzamış olduğu saptandı. ROC analizi ile atriyal elektromekanik gecikmenin koroner arter baypas cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyonu öngördüğü saptandı. Sonuç: Atriyal elektromekanik gecikmenin koroner arter baypas cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyon gelişimini öngördüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
Objectives: Atrial fibrillation is the most common cardiac arrhytmia after coronary artery bypass graft operation and associated with increased mortality and morbidity. Because of these reasons it is really important to predict this arrhytmia before surgery for treatment management and preventing morbidity and mortality. In this study; we evaluated the predictive value of atrial electromechanic delay for post-CABG AF occurrence. Study Design: 93 consecutive patients with isolated coronary artery bypass surgery were included in this prospective study. Patients demographic, biochemical and electrocardiographic characteristics and datas were recorded preoperatively. Echocardiographic examinations were performed and atrial electromechanic delay were calculated. Group 1 consisted of patients with sinus rhythm and Group 2 consisted of patients with atrial fibrillation postoperatively. Results: Patient's atrial electromechanic delay times were calculated from the start of 12 lead EKG p wave beginning to tissue Doppler imaging mitral lateral, mitral medial, tricuspid medial, tricuspid lateral and right ventricular lateral contructions. Group 2 patient's atrial electromechanic delays were significantly higher than group 1 patients. The ROC analysis showed that atrial electromechanic delay predict the post-CABG AF occurrence. Conclusion: Atrial electromechanic delay, which can be calculated easy and cheap by echocardiography could predict occurrence of post-CABG AF.