14-19 yaş kadın voleybolcularda 8 haftalık pliometrik antrenman programının bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklere etkisinin incelenmesi
An examination of the effects of the 8-week plyometric training program on certain physical and physiological properties of female volleyball players aged 14-19
  1. Tez No: 617625
  2. Yazar: SAİME ASLIHAN TAPUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik Antrenman, Voleybol, fiziksel özellikler, Plyometric Training, Volleyball, Physical Properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, 8 haftalık Pliometrik antrenmanın 14-19 yaş kadın voleybolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkisini incelenmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya farklı kulüplerde genç takımlarda aktif olarak voleybol oynayan 12 kadın sporcu katılmış olup, bu sporculara ön test ve antreman sonrası test uygulanmıştır. Sporcular araştırmaya kendi isteğiyle katılmışlardır. Sporcularhaftanın 4 günü standart voleybol antrenmanına devam ederek, voleybol antrenmanlarına ilave olarak 8 hafta boyunca, haftanın 2 günü Pliometrik antrenman uygulamıştır. Araştırma için hazırlanan 8 haftalık antrenman programı uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra boy, vücut ağırlığı, dikey sıçrama, sağ ve sol el pençe kuvveti, 30 sprint testi, 1 dk mekik testi, 1 dk şınav testi, 1 dk barfiks testi, 20 m mekik koşusu testi ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının 0.05 – 0.01 önem seviyesinde anlamlı olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülerin test öncesi ve test sonrası parametrelerinden, boy uzunlukları, sağ pençe kuvveti, sol pençe kuvveti, dikey sıçrama, çift ayak durarak atlama, mekik testi, şınav testi ve sprint koşusu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak standart voleybol antrenmanlarına ilave olarak yapılan 8 haftalık Pliometrik antrenmanın 14-19 yaş arası kadın voleybolcularda dikey sıçrama, çift ayak durarak atlama, sağ ve sol pençe kuvveti ve mekik testi değerlerine pozitif yönde katkısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of examining the effects of the eight-week Plyometric training program on certain physical and physiological properties of female volleyball players aged 14-19. 12 female athletes who actively play volleyball in the young teams of various clubs participated in the study and pretests and post-training tests were applied to these athletes. The athletes participated in the study voluntarily. The athletes continued their standard volleyball training program four days a week and practiced additional Plyometric training two days a week for eight weeks. Measurements of height, body weight, vertical jump, right and left hand grip strength, 30 sprint, 1 min. sit-up, 1 min. push-up, 1 min. pull-up, and 20 m. shuttle run tests were performed before and after the eight-week training program prepared for the study was applied. It was tested whether the study results were significant at a 0.05 - 0.01 significance level. It was determined from the pretest and posttest parameters of the volunteers participating in the study that there was a statistically significant difference between the height, right hand grip strength, left hand grip strength, vertical jump, standing jump with both legs, sit-up test, push-up test and sprint running values (p0.05). In conclusion, it was determined that the eight-week Plyometric training performed in addition to the standard volleyball training programs had a positive effect on the vertical jump, standing jump with both legs, right and left hand grip strength and pull-up test values of female volleyball players aged 14-19.