Hemşirelerin afete hazırlık inanç düzeylerinin belirlenmesi
Determining the disaster preparedness levels of nurses
- Tez No: 974779
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Hastane hemşireleri, Natural disasters, Nursing staff-hospital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, hemşirelerin afete hazırlık inanç düzeyleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 457 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmaya gönüllü 400 hemşireden oluşturmaktadır. Veriler sosyo-demografik özellikler anket formu ve Genel Afete Hazırlık İnanç Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 32,55, %56'sının evli olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin Genel Afete Hazırlık İnanç Ölçek puan ortalaması 122,36±8,74 olarak saptanmıştır. Afet planlarını bilen, tatbikatlara katılan ve afet yöneticisini tanıyan hemşirelerin afet hazırlık puanları anlamlı biçimde daha yüksek çıkmıştır. Eğitim düzeyine göre yalnızca“algılanan engeller”alt boyutunda, gelir durumuna göre ise“öz yeterlilik”boyutunda farklılık gözlenmiştir. Meslekte çalışma yılı arttıkça“eyleme geçiriciler”boyutunda anlamlı fark oluşmuştur. Buna karşın afet eğitimi alma veya afet hemşireliği dersi görme durumunun ölçek puanlarına anlamlı etkisi olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak hemşirelerin afetlere hazırlık düzeyleri genel olarak orta düzeyde bulunmuştur. Afet eğitimleri uygulamalı ve tekrar eden formatta verilmelidir. Hastane afet planları aktif olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was descriptive in nature, aiming to determine nurses' levels of belief in disaster preparedness and the factors influencing them. The population of the study consisted of 457 nurses working at Kırşehir Training and Research Hospital, and the sample included 400 nurses who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a socio-demographic characteristics questionnaire and the General Disaster Preparedness Belief Scale. The mean age of the participating nurses was 32.55 years, and 56% of them were married. The average score for nurses' General Disaster Preparedness Belief Scale was determined to be 122.36±8.74. Nurses who were aware of disaster plans, participated in drills, and knew the disaster manager had significantly higher preparedness scores. A significant difference was observed only in the“perceived barriers”subscale according to education level and in the“self-efficacy”subscale according to income level. As the years of professional experience increased, a significant difference was found particularly in the“cues to action”subscale. However, it was determined that receiving disaster training or taking a disaster nursing course did not have a significant effect on the scale scores.In conclusion, the disaster preparedness levels of nurses were generally found to be moderate. Hospital disaster plans should be actively implemented.