İdiopatik sensörinöral işitme kaybı olan kişilerde fabry hastalığı taranması ve hastalık saptanan kişilerde diğer klinik bulguların değerlendirilmesi
Screening of fabry disease in patients with idiopathic sensorineural hearing loss and screening of other clinical findings in individuals which fabry disease detected
  1. Tez No: 617721
  2. Yazar: EKİN YİĞİT KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fabry Hastalığı, sensorinöral işitme kaybı, tarama, Fabry disease, sensorineural hearing loss, screening
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş ve Amaç: Fabry hastalarında sensörinöral işitme kaybının sık görülmesine ve toplumda sensörinöral işitme kaybının sıklıkla nedeni bilinmiyor olmasına rağmen; literatürde sensörinöral işitme kaybı olan hastalarda Fabry Hastalığı taranmasına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, idiyopatik sensörinöral işitme kaybı olan hastalarda Fabry Hastalığı taranarak; tanı sonrası erken tedavi ile hastalık komplikasyonlarının önlenebileceği bu hastalıkta yeni bir tarama stratejisi oluşturulması amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji laboratuarında rutin uygulama içerisinde tetkik edilmiş ve sensörinöral işitme kaybı saptanmış olan 18-75 yaş arasındaki hastalardan, işitme kaybı etiyolojisi bilinmeyen hastalar ayrılarak; erkek hastalarda α-Galaktozidaz A enzim aktivitesi, kan damlası kuru filtre kağıdı üzerine alınarak analiz edilmiştir. Enzim aktivitesi düşük olan hastalar belirlenerek, Fabry Hastalığı tanısını doğrulamak için GLA genindeki mutasyonlar için genetik test yapılmıştır. Kadın hastalarda ise direkt GLA genindeki mutasyonlar için genetik test yapılmıştır. Tetkikler sonucunda işitme kaybı etiyolojisi sadece Fabry Hastalığı'na bağlanmış olan hastalar, çalışmaya katılan toplam popülasyona oranlanmıştır. Çalışmada herhangi bir istatistiksel analiz yapılmamıştır. Fabry hastalığı saptanan hastalara; hastalık tutulumuna yönelik olarak rutin pratikte uygulanan göz ve cilt muayeneleri, ekokardiyografi, spot idrar protein/kreatinin oranı testleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 84 kadın ve 84 erkek olmak üzere toplam 168 hasta dahil edilmiştir. 84 erkek hastanın 11'inde alfa-galaktozidaz A enzim aktivitesi düşük saptanmıştır (%13). Bu 11 hastanın 1'inde Fabry Hastalığı'na yönelik gen mutasyonu tespit edilmiştir (%0,6). Fabry Hastalığı saptanan bu bireyde; renal ve kardiyak komplikasyonların geri dönüşümsüz olarak gelişmiş olduğu ancak cilt tutulumu, göz tutulumu, ağrı krizleri ve akroparestezinin bulunmadığı gösterilmiştir. Hastaya yönelik yapılan aile taraması sonucunda 4 farklı kişiye daha Fabry Hastalığı tanısı koyulmuştur. Tartışma: Ülkemizde ve dünyada Fabry Hastalığı insidansı net olarak tespit edilememiştir. Bu nedenle yeterli tarama stratejileri oluşturulamamıştır. Bu çalışma ile idiyopatik sensörinöral işitme kaybı olan hastalarda Fabry hastalığı taranmasının, yeni vaka veya vakalar ortaya çıkartılmasında faydalı bir strateji olabileceği gösterilmiştir. Erken tanı ve erken tedavi ile komplikasyonları engellenebilecek olan Fabry Hastalığı'nda çalışmamızda olduğu gibi yeni tarama stratejileri oluşturulmalı ve geniş çaplı çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Although sensorineural hearing loss is common in Fabry patients and the cause of sensorineural hearing loss in the community is unknown; there is no study for screening Fabry Disease in patients with sensorineural hearing loss in the literature. In this study, Fabry Disease was screened in patients with idiopathic sensorineural hearing loss. The aim of this study is to develop a new screening strategy in this disease where early complications can be prevented with early treatment. Materials and Methods: Patients with unknown etiology of hearing loss were separated from patients aged 18-75 years who were examined in the routine laboratory practice of the Otorhinolaryngology Department of Ankara University Faculty of Medicine and who had sensorineural hearing loss. α-Galactosidase A enzyme activity in male patients was analyzed by taking blood drop on dry filter paper. Patients with low enzyme activity were identified and genetic testing was performed for mutations in the GLA gene to confirm the diagnosis of Fabry Disease. Only genetic testing was performed for female GLA mutations in female patients. As a result of the tests, the patients whose hearing loss etiology was only attributed to Fabry Disease were compared to the total population included in the study. No statistical analysis was performed in the study. Eye and skin examinations, echocardiography, spot urine protein / creatinine ratio were performed for routine disease involvement in detected Fabry patients. Results: A total of 168 patients, 84 women and 84 men, were included in the study. In 11 of 84 male patients, alpha-galactosidase A enzyme activity was found to be low (13%). One of these 11 patients had gene mutation for Fabry Disease (0.6%). In the detected male Fabry patient; renal and cardiac complications had been shown to be irreversible but skin involvement, eye involvement, pain crises and acroparesthesia were not present. As a result of family screening, 4 different people were diagnosed as Fabry Disease. Discussion: The incidence of Fabry Disease in our country and in the world has not been clearly determined. Therefore, adequate screening strategies could not be established. This study demonstrated that screening for Fabry's disease in patients with idiopathic sensorineural hearing loss may be a useful strategy for detecting new cases. As in our study, new screening strategies should be established and supported by large-scale studies in Fabry Disease which may prevent complications with early diagnosis and early treatment.